Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Wiejski chleb francuski
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="tatter" data-source="post: 658105" data-attributes="member: 1142"><p>Dominuque..nie bede pocieszac, ale chleb &quot;Pain au levain&quot; nie jest najprostszym chlebem dla poczatkujacej piekarki zakwasowej.</p><p>Domyslam sie jedynie ze &quot;matka&quot; Twoja nie jest jeszcze w pelni dojrzala i to najprawdowpodobniej przyczynia sie do porazki. Radzilabym jeszcze przez tydzien ja hodowac i dopiero wtedy sprobowac upiec jakis chleb, moze jednak jakis prostszy tym razem.</p><p>Poza tym w przepisie na powyzszy chleb potrzebny Ci jest zaczatek pszenny w formie gestej ( stiff mature culture 60%) nie plynnej (125%), a taka mysle posiadasz. Mozna oczywiscie szybko wyprodukowac potrzebny tutaj zaczatek...najprosciej jest dodac podwojna ilosc maki do takiej samej jak zwykle ilosci wody...czyli:</p><p></p><p>1. wez dwie lyzki swojego dojrzalego zakwasu zytniego/zytniego razowego</p><p>2. dodaj do niego 6 lyzek(miarki) maki pszennej chlebowej i 3 lyzki (miarki) wody</p><p>3. zamieszaj i odstaw w cieple miejsce 23C na 12 g, </p><p>4. znow zamieszaj i zostaw na kolejne 12 g,</p><p>5 teraz mozesz raz jeszcze powtorzyc powyzsz procedure od pkt.2, wczesniej jednak odlewajac polowe tego co masz w pojemniku lub mozez od razu przystapic do budowania ciasta zakwaszonego (pod warunkiem, ze zakwas jestaktywny)</p><p></p><p>Wiekszosc piekarzy profesjonalnych posiada dwa zaczatki: zytni (gesty) i pszenny (plynny) bo z reguly takie sa najczesciej wykorzystywane. Ja , jak i wiele znanych mi osob, mam tylko jeden i jest to zaczyn zytni razowy z ktorego buduje wszelkie zaczatki na innych makach (wg potrzeby, jak wyzej) lub bezposrednio zakwasy.</p><p>Mam nadzieje, ze chociaz troche pomoglam, jesli jednak zagmatwalam, krzycz!</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="tatter, post: 658105, member: 1142"] Dominuque..nie bede pocieszac, ale chleb "Pain au levain" nie jest najprostszym chlebem dla poczatkujacej piekarki zakwasowej. Domyslam sie jedynie ze "matka" Twoja nie jest jeszcze w pelni dojrzala i to najprawdowpodobniej przyczynia sie do porazki. Radzilabym jeszcze przez tydzien ja hodowac i dopiero wtedy sprobowac upiec jakis chleb, moze jednak jakis prostszy tym razem. Poza tym w przepisie na powyzszy chleb potrzebny Ci jest zaczatek pszenny w formie gestej ( stiff mature culture 60%) nie plynnej (125%), a taka mysle posiadasz. Mozna oczywiscie szybko wyprodukowac potrzebny tutaj zaczatek...najprosciej jest dodac podwojna ilosc maki do takiej samej jak zwykle ilosci wody...czyli: 1. wez dwie lyzki swojego dojrzalego zakwasu zytniego/zytniego razowego 2. dodaj do niego 6 lyzek(miarki) maki pszennej chlebowej i 3 lyzki (miarki) wody 3. zamieszaj i odstaw w cieple miejsce 23C na 12 g, 4. znow zamieszaj i zostaw na kolejne 12 g, 5 teraz mozesz raz jeszcze powtorzyc powyzsz procedure od pkt.2, wczesniej jednak odlewajac polowe tego co masz w pojemniku lub mozez od razu przystapic do budowania ciasta zakwaszonego (pod warunkiem, ze zakwas jestaktywny) Wiekszosc piekarzy profesjonalnych posiada dwa zaczatki: zytni (gesty) i pszenny (plynny) bo z reguly takie sa najczesciej wykorzystywane. Ja , jak i wiele znanych mi osob, mam tylko jeden i jest to zaczyn zytni razowy z ktorego buduje wszelkie zaczatki na innych makach (wg potrzeby, jak wyzej) lub bezposrednio zakwasy. Mam nadzieje, ze chociaz troche pomoglam, jesli jednak zagmatwalam, krzycz! [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Wiejski chleb francuski
Bottom