Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Sosy
Wielkanocne sosy*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Hanka145" data-source="post: 1415664" data-attributes="member: 2354"><p>Moj sos do wedlin, ktory zwykle robie na Wielkanoc od wielu lat.</p><p></p><p>W wieku 10 - 12 lat u znajomych jadlam wedliny z sosem, ktory wyjatkowo mi zasmakowal. Naturalnie wtedy nie pytalam o przepis, ale nigdy o nim nie zapomnnialam i postanowilam po latach &quot;odtworzyc&quot; ten smak. Czy to jest ten sam, co jadlam? Moze nie, bo nie mam porownania, ale smak wydaje mi sie podobny, znaczy taki, jaki wtedy zapamietalam.</p><p>Podaje sklad sosu:</p><p></p><p>Kwaśna, gęsta dobra śmietana </p><p>majonez </p><p>jajka na twardo </p><p>szczypiorek </p><p>marynowane ogórki </p><p>kiszone ogórki, </p><p>marynowane malutkie cebulki </p><p>marynowane grzybki (koniecznie) </p><p>chrzan </p><p>kapary </p><p>sól, cukier </p><p>troszkę octu winnego lub sok z cytryny do wyboru</p><p></p><p>Proporcje skladnikow wg. uznania, ja robie &quot;na oko&quot; czyli do smaku, jaki lubie.</p><p></p><p>Wszystkie skladniki drobniutko posiekac (ja siekam na 1/4 cm. mw), polaczyc ze smietana i majonezem w dowolnej proporcji - u mnie 1/4 majonezu do smietany, doprawic do smaku sola, cukru troszeczke, ale sama raczej nie daje i wole ocet winny z wina niz sok z cytryny, ale to rzecz gustu. Sos powinien miec gesta konsystencje i byc odpowiednio ostry wg. upodobania od ilosci chrzanu. Ja lubie ostry, ale mozna dac mniej, jak kto lubi.</p><p>Ze skladu mozna opuscic kapary jak nie ma, ale marynowane grzybki musza byc, zwlaszcza lubie kurki, ale moga byc inne.</p><p></p><p>Sos utrzymuje sie b. dlugo w zamknietym pojemniku w lodowce - z wlasnego doswiadczenia.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Hanka145, post: 1415664, member: 2354"] Moj sos do wedlin, ktory zwykle robie na Wielkanoc od wielu lat. W wieku 10 - 12 lat u znajomych jadlam wedliny z sosem, ktory wyjatkowo mi zasmakowal. Naturalnie wtedy nie pytalam o przepis, ale nigdy o nim nie zapomnnialam i postanowilam po latach "odtworzyc" ten smak. Czy to jest ten sam, co jadlam? Moze nie, bo nie mam porownania, ale smak wydaje mi sie podobny, znaczy taki, jaki wtedy zapamietalam. Podaje sklad sosu: Kwaśna, gęsta dobra śmietana majonez jajka na twardo szczypiorek marynowane ogórki kiszone ogórki, marynowane malutkie cebulki marynowane grzybki (koniecznie) chrzan kapary sól, cukier troszkę octu winnego lub sok z cytryny do wyboru Proporcje skladnikow wg. uznania, ja robie "na oko" czyli do smaku, jaki lubie. Wszystkie skladniki drobniutko posiekac (ja siekam na 1/4 cm. mw), polaczyc ze smietana i majonezem w dowolnej proporcji - u mnie 1/4 majonezu do smietany, doprawic do smaku sola, cukru troszeczke, ale sama raczej nie daje i wole ocet winny z wina niz sok z cytryny, ale to rzecz gustu. Sos powinien miec gesta konsystencje i byc odpowiednio ostry wg. upodobania od ilosci chrzanu. Ja lubie ostry, ale mozna dac mniej, jak kto lubi. Ze skladu mozna opuscic kapary jak nie ma, ale marynowane grzybki musza byc, zwlaszcza lubie kurki, ale moga byc inne. Sos utrzymuje sie b. dlugo w zamknietym pojemniku w lodowce - z wlasnego doswiadczenia. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Sosy
Wielkanocne sosy*
Top
Bottom