Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Sosy
Wielkanocne sosy*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 840526" data-attributes="member: 10341"><p>Sosy są poezją kuchni, zwłaszcza sosy zimne, pikantne, które nie tylko zaostrzają apetyt, ale niemal zawsze podnoszą urok smakowy potraw. Podaję kilka propozycji na tradycyjne i wiosenne sosy wielkanocne. Przepisy pochodzą z miesięcznika &quot;Ty i Ja&quot;.</p><p></p><p><strong>Uniwersalny wielkanocny sos witaminowy</strong></p><p>3 ugotowane na twardo żółtka</p><p>8 łyżek oliwy z oliwek</p><p>sok z 2 cytryn</p><p>1/8 l (pól szklanki) śmietanki 30% lub gęstej kwaśnej śmietany 22%</p><p>2 pęczki najdrobniej pokrojonego szczypiorku</p><p>1 pęczek drobniutko posiekanej natki pietruszki</p><p>1/2 łyżki świeżo utartego chrzanu (ja biorę kupny ze słoika)</p><p>spora szczypta cukru pudru</p><p>sól</p><p>3 drobno posiekane białka z jajek ugotowanych na twardo</p><p></p><p>Ugotowane na twardo żółtka ucieramy na idealnie gładki krem, dodając w czasie ucierania, stopniowo, oliwę z oliwek, a następnie sok z cytryn i śmietankę lub śmietanę. Do sosu dodajemy szczypiorek, natkę pietruszki i chrzan. Po wymieszaniu składników sos solimy do smaku oraz przysmaczamy cukrem pudrem. Smak sosu nie powinien być agresywnie ostry, lecz przyjemnie pikantny, z dominującym akcentem szczypiorku. Na zakończenie dodajemy drobno posiekane białka. Sos należy przygotować krótko przed podaniem, a podajemy go do mięsa, wędlin, ryb i jajek na twardo.</p><p></p><p><a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=26566" target="_blank"><strong>Klasyczny sos tatarski</strong></a></p><p></p><p><a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=26566" target="_blank"><strong>Sos cumberland</strong></a></p><p></p><p><strong>Sos kawiorowy</strong></p><p><strong></strong>słoiczek majonezu (20 dkg)</p><p>3 - 5 dkg kawioru czarnego lub czerwonego</p><p>łyżeczka soku cytrynowego</p><p>szczypta cukru</p><p>łyżeczka najdrobniej posiekanej cebuli lub szczypiorku</p><p></p><p>Do majonezu dodajemy sok cytrynowy, cukier, cebulę lub szczypiorek, a na końcu kawior. Wszystko dokładnie mieszamy i podajemy do ryb na zimno pod każdą postacią, a także jaj na twardo, zwłaszcza w wersji ze szczypiorkiem. Ja przygotowuję ten sos z kawiorem czerwonym, bo jest bardziej dekoracyjny.</p><p></p><p><strong>Sos remoulade</strong></p><p>słoiczek majonezu (20 dkg)</p><p>łyżka soku cytrynowego</p><p>szczypta cukru pudru</p><p>po szczypcie soli oraz pieprzu (białego)</p><p>dwa fileciki sardeli (z puszki) posiekane na miazgę</p><p>1średni drobniutko posiekany korniszon ( w braku korniszona daję ogórek konserwowy)</p><p>1 łyżka drobniutko posiekanej zieleninki (szczypiorek, natka pietruszki, koperek)</p><p>1/2 filiżanki kwaśnej śmietany </p><p>2 - 3 białka z jajek ugotowanych na twardo</p><p></p><p>Do majonezu dodajemy sok cytrynowy, cukier, sól i pieprz. Mieszamy. Do tak uszlachetnionego majonezu dodajemy posiekane sardele, korniszon, zieleninkę, śmietanę i na końcu drobno posiekane białka. Ktoś może powiedzieć, że gdyby nie sardele, to byłby to sos tatarski, ale niezupełnie, bo smak ma jednak inny i podajemy go do szynki, mięs na zimno, jaj na twardo i ryb.</p><p></p><p><strong>Frankfurcki sos zielony</strong></p><p><strong></strong>3 jajka na twardo</p><p>3 łyżki oleju</p><p>1 kubek (15 dkg) jogurtu naturalnego</p><p>1 kubek (15 dkg) gęstej śmietany ( biorę 22%)</p><p>1 mała cebula</p><p>sok z 1 cytryny</p><p>1 łyżeczka musztardy</p><p>sól, pieprz, cukier do smaku</p><p>1 ogórek konserwowy</p><p>30 dkg świeżych ziół (natka pietruszki, szczypiorek, koper, ogórecznik, szczaw, trybula, rzeżucha, biedrzeniec, estragon, melisa, lubczyk) </p><p></p><p>Zioła oczywiście nie wszystkie, bo to niemożliwe je zdobyć razem, ale w miarę możliwości jak najwięcej. Część kupimy w warzywniaku, a część w supermarketach. Te, które będziemy mieli, myjemy, osuszamy i siekamy. Jajka przekrawamy, wyjmujemy żółtka i rozcieramy je w miseczce z olejem. Dodajemy jogurt, śmietanę i sok z cytryny. Mieszamy z posiekanymi ziołami, drobno posiekanym ogórkiem i startą na tarce lub drobniutko posiekaną cebulą. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i musztardą. W wersji mniej dietetycznej śmietanę można zastąpić majonezem, a w wersji pikantnej dodać roztarty ząbek czosnku i kilka kropli tabasco. Jak widać wybór jest duży i każdy znajdzie coś dla siebie.</p><p>Sos pasuje do jajek na twardo, gotowanego mięsa i drobiu na zimno, wędlin, zimnych pieczeni, gotowanych warzyw podawanych na zimno (szparagi, brokuły, kalafior, cukinia), a także filetów śledziowych. Świetnie smakuje z młodymi ziemniakami, może też być nadzieniem do ziemniaków pieczonych. Nadaje się też do dań gorących - gotowanej wołowiny, ozorków, ryb, drobiu, warzyw.</p><p>Przepis pochodzi z Kulinarnego Atlasu Świata.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 840526, member: 10341"] Sosy są poezją kuchni, zwłaszcza sosy zimne, pikantne, które nie tylko zaostrzają apetyt, ale niemal zawsze podnoszą urok smakowy potraw. Podaję kilka propozycji na tradycyjne i wiosenne sosy wielkanocne. Przepisy pochodzą z miesięcznika "Ty i Ja". [B]Uniwersalny wielkanocny sos witaminowy[/B] 3 ugotowane na twardo żółtka 8 łyżek oliwy z oliwek sok z 2 cytryn 1/8 l (pól szklanki) śmietanki 30% lub gęstej kwaśnej śmietany 22% 2 pęczki najdrobniej pokrojonego szczypiorku 1 pęczek drobniutko posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżki świeżo utartego chrzanu (ja biorę kupny ze słoika) spora szczypta cukru pudru sól 3 drobno posiekane białka z jajek ugotowanych na twardo Ugotowane na twardo żółtka ucieramy na idealnie gładki krem, dodając w czasie ucierania, stopniowo, oliwę z oliwek, a następnie sok z cytryn i śmietankę lub śmietanę. Do sosu dodajemy szczypiorek, natkę pietruszki i chrzan. Po wymieszaniu składników sos solimy do smaku oraz przysmaczamy cukrem pudrem. Smak sosu nie powinien być agresywnie ostry, lecz przyjemnie pikantny, z dominującym akcentem szczypiorku. Na zakończenie dodajemy drobno posiekane białka. Sos należy przygotować krótko przed podaniem, a podajemy go do mięsa, wędlin, ryb i jajek na twardo. [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=26566"][B]Klasyczny sos tatarski[/B][/URL] [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=26566"][B]Sos cumberland[/B][/URL] [B]Sos kawiorowy [/B]słoiczek majonezu (20 dkg) 3 - 5 dkg kawioru czarnego lub czerwonego łyżeczka soku cytrynowego szczypta cukru łyżeczka najdrobniej posiekanej cebuli lub szczypiorku Do majonezu dodajemy sok cytrynowy, cukier, cebulę lub szczypiorek, a na końcu kawior. Wszystko dokładnie mieszamy i podajemy do ryb na zimno pod każdą postacią, a także jaj na twardo, zwłaszcza w wersji ze szczypiorkiem. Ja przygotowuję ten sos z kawiorem czerwonym, bo jest bardziej dekoracyjny. [B]Sos remoulade[/B] słoiczek majonezu (20 dkg) łyżka soku cytrynowego szczypta cukru pudru po szczypcie soli oraz pieprzu (białego) dwa fileciki sardeli (z puszki) posiekane na miazgę 1średni drobniutko posiekany korniszon ( w braku korniszona daję ogórek konserwowy) 1 łyżka drobniutko posiekanej zieleninki (szczypiorek, natka pietruszki, koperek) 1/2 filiżanki kwaśnej śmietany 2 - 3 białka z jajek ugotowanych na twardo Do majonezu dodajemy sok cytrynowy, cukier, sól i pieprz. Mieszamy. Do tak uszlachetnionego majonezu dodajemy posiekane sardele, korniszon, zieleninkę, śmietanę i na końcu drobno posiekane białka. Ktoś może powiedzieć, że gdyby nie sardele, to byłby to sos tatarski, ale niezupełnie, bo smak ma jednak inny i podajemy go do szynki, mięs na zimno, jaj na twardo i ryb. [B]Frankfurcki sos zielony [/B]3 jajka na twardo 3 łyżki oleju 1 kubek (15 dkg) jogurtu naturalnego 1 kubek (15 dkg) gęstej śmietany ( biorę 22%) 1 mała cebula sok z 1 cytryny 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz, cukier do smaku 1 ogórek konserwowy 30 dkg świeżych ziół (natka pietruszki, szczypiorek, koper, ogórecznik, szczaw, trybula, rzeżucha, biedrzeniec, estragon, melisa, lubczyk) Zioła oczywiście nie wszystkie, bo to niemożliwe je zdobyć razem, ale w miarę możliwości jak najwięcej. Część kupimy w warzywniaku, a część w supermarketach. Te, które będziemy mieli, myjemy, osuszamy i siekamy. Jajka przekrawamy, wyjmujemy żółtka i rozcieramy je w miseczce z olejem. Dodajemy jogurt, śmietanę i sok z cytryny. Mieszamy z posiekanymi ziołami, drobno posiekanym ogórkiem i startą na tarce lub drobniutko posiekaną cebulą. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i musztardą. W wersji mniej dietetycznej śmietanę można zastąpić majonezem, a w wersji pikantnej dodać roztarty ząbek czosnku i kilka kropli tabasco. Jak widać wybór jest duży i każdy znajdzie coś dla siebie. Sos pasuje do jajek na twardo, gotowanego mięsa i drobiu na zimno, wędlin, zimnych pieczeni, gotowanych warzyw podawanych na zimno (szparagi, brokuły, kalafior, cukinia), a także filetów śledziowych. Świetnie smakuje z młodymi ziemniakami, może też być nadzieniem do ziemniaków pieczonych. Nadaje się też do dań gorących - gotowanej wołowiny, ozorków, ryb, drobiu, warzyw. Przepis pochodzi z Kulinarnego Atlasu Świata. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Sosy
Wielkanocne sosy*
Top
Bottom