Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Sosy
Wielkanocne sosy*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 961073" data-attributes="member: 10341"><p>Wypróbowałam jeszcze trzy sosy polecane przez czasopismo Pani domu poleca. Myślę, że przydadzą się na świąteczne stoły.</p><p><strong>Sos żurawinowy</strong></p><p><strong></strong>2 żółtka</p><p>łyżęczka musztardy</p><p>250 ml (szklanka) oliwy z oliwek lub z pestek winogron</p><p>2 łyżeczki soku z cytryny</p><p>sól, biały pieprz</p><p>6 łyżek żurawiny ze słoika</p><p>cukier puder</p><p></p><p>Żółtka i musztardę ucieramy w miseczce mikserem z dodatkiem szczypty soli. Jednocześnie cienkim strumieniem dolewamy oliwę. Gdy majonez zgęstnieje i stanie się pudszysty, doprawiamy go sokiem z cytryny, pieprzem i ewentualnie solą. </p><p>Żurawinę przecieramy przez sitko i dodajemy do majonezu. Doprawiamy do smaku cukrem pudrem i delikatnie mieszamy. Doskonale smakuje z pieczoną lub gotowaną kiełbasą.</p><p>Próbowałam robić też ten sos z kupnego majonezu, co oszczędza nam czas. Jest dobry, ale zrobiony od podstaw, z domowym majonezem, znacznie lepszy.</p><p></p><p><strong>Sos pieprzowy</strong></p><p><strong></strong>1/2 szklanki majonezu</p><p>mały kubeczek gęstego jogurtu naturalnego</p><p>4 łyżeczki zielonego marynowanego pieprzu (brałam z zalewy)</p><p>płaska łyżeczka koncentratu pomidorowego</p><p>łyżeczka sosu tabasco</p><p>po 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku i natki</p><p>sól, pieprz</p><p></p><p>W miseczce mieszamy majonez z jogurtem, koncentratem pomidorowym i sosem tabasco.</p><p>Do sosu dodajemy szczypiorek i natkę oraz marynowany pieprz. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem</p><p>Podajemy do pieczonego drobiu.</p><p></p><p><strong>Sos śliwkowy</strong></p><p><strong></strong>30 dkg śliwek kalifornijskich</p><p>4 ząbki czosnku</p><p>3 łyżki posiekanej natki</p><p>kilka listków mięty (wzięłam odrobinę suszonej)</p><p>płaska łyżeczka cynamonu</p><p>sól, mielony biały pieprz</p><p></p><p>Śliwki zalewamy zimną wodą, tak by je przykryła, i odstawiamy na 5 godzin. Nastepnie gotujemy je 10 minut w tej samej wodzie. Czosnek siekamy i dodajemy do śliwek. Wszystko razem miksujemy.</p><p>Sos śliwkowy studzimy, doprawiamy cynamonem, solą i pieprzem. Gotowy sos mieszamy z posiekaną natką i miętą.</p><p>Świetny do pasztetów.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 961073, member: 10341"] Wypróbowałam jeszcze trzy sosy polecane przez czasopismo Pani domu poleca. Myślę, że przydadzą się na świąteczne stoły. [B]Sos żurawinowy [/B]2 żółtka łyżęczka musztardy 250 ml (szklanka) oliwy z oliwek lub z pestek winogron 2 łyżeczki soku z cytryny sól, biały pieprz 6 łyżek żurawiny ze słoika cukier puder Żółtka i musztardę ucieramy w miseczce mikserem z dodatkiem szczypty soli. Jednocześnie cienkim strumieniem dolewamy oliwę. Gdy majonez zgęstnieje i stanie się pudszysty, doprawiamy go sokiem z cytryny, pieprzem i ewentualnie solą. Żurawinę przecieramy przez sitko i dodajemy do majonezu. Doprawiamy do smaku cukrem pudrem i delikatnie mieszamy. Doskonale smakuje z pieczoną lub gotowaną kiełbasą. Próbowałam robić też ten sos z kupnego majonezu, co oszczędza nam czas. Jest dobry, ale zrobiony od podstaw, z domowym majonezem, znacznie lepszy. [B]Sos pieprzowy [/B]1/2 szklanki majonezu mały kubeczek gęstego jogurtu naturalnego 4 łyżeczki zielonego marynowanego pieprzu (brałam z zalewy) płaska łyżeczka koncentratu pomidorowego łyżeczka sosu tabasco po 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku i natki sól, pieprz W miseczce mieszamy majonez z jogurtem, koncentratem pomidorowym i sosem tabasco. Do sosu dodajemy szczypiorek i natkę oraz marynowany pieprz. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem Podajemy do pieczonego drobiu. [B]Sos śliwkowy [/B]30 dkg śliwek kalifornijskich 4 ząbki czosnku 3 łyżki posiekanej natki kilka listków mięty (wzięłam odrobinę suszonej) płaska łyżeczka cynamonu sól, mielony biały pieprz Śliwki zalewamy zimną wodą, tak by je przykryła, i odstawiamy na 5 godzin. Nastepnie gotujemy je 10 minut w tej samej wodzie. Czosnek siekamy i dodajemy do śliwek. Wszystko razem miksujemy. Sos śliwkowy studzimy, doprawiamy cynamonem, solą i pieprzem. Gotowy sos mieszamy z posiekaną natką i miętą. Świetny do pasztetów. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Sosy
Wielkanocne sosy*
Bottom