Wieniec czekoladowo - orzechowy

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,376
2
0
Wieniec jest ciastem strojnym, efektownym i mogącym stanowić prawdziwą ozdobę wigilijnego stołu, zwłaszcza kiedy w środek wieńca włożymy kolorową świecę oraz kilka świerkowych gałązek ozdobionych np. malutką bombką. Przepis pochodzi z miesięcznika "Ty i Ja". Polecam ten niedrogi i wypróbowany przepis zwłaszcza tym, którzy chcą nadać wigilii wyjątkowo uroczysty charakter. Do zrobienia wieńca potrzebna jest forma pierścieniowa, czyli zwykła tortownica z wkładką "kominkową". Zazwyczaj sprzedawana jest w komplecie z tortownicą i jej płaskim spodem. Moją kupiłam lata temu i służy mi do dzisiaj. Ma średnicę 26 cm. Może być i o mniejszej średnicy, wtedy wieniec będzie po prosty wyższy.

Składniki
15 dkg masła
25 dkg cukru pudru
4 jajka
szczypta soli
30 dkg mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki rumu
15 dkg zmielonych orzechów włoskich
tabliczka czekolady
masło i przesiane biszkopty do formy

Polewa czekoladowa
20 dkg cukru pudru
3 dkg kakao
2 łyżki gorącego mleka
2 łyżko roztopionego masła
połówki orzechów do dekoracji

Masło ucieramy na pianę z cukrem i szczyptą soli, gdy zaś masło doskonale utarte, wbijamy kolejno jajka. Po wbiciu każdego jajka ucieramy masę pilnie przez 5 minut. Do tej masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i łączymy mąkę z masą za pomocą łyżki. Następnie dodajemy rum, zmielone orzechy i pokruszoną na malutkie kawałeczki czekoladę.
Doskonale wymieszane, gęste ciasto nakładamy równomiernie do wysmarowanej masłem i wysypanej biszkoptami formy pierścieniowej (kominek w formie też smarujemy) i pieczemy w średnio (170 - 180 st) nagrzanym piekarniku około 70 minut. Po godzinie, dla pewności, nakłuwam ciasto cienkim patyczkiem. Gdy po wyjęciu z ciasta jest suchy, oznacza to, iż wieniec jest gotowy. Po upieczeniu powinien zostać w formie jeszcze przez 10 minut, ciepły wykładamy i lukrujemy polewą. Robię to na stolnicy, a dopiero po lukrowaniu przenoszę na podstawkę tortową, żeby nie pobrudzić jej w czasie lukrowania.
Polewę przygotowujemy mieszając cukier puder z kakao, po czym rozprowadzamy gorącym mlekiem i stopionym masłem. Pilnie ucieramy, aż do uzyskania gęstej, płynnej, lśniącej masy. Oblewamy polewą wieniec i rozprowadzamy ją równomiernie za pomocą zmaczanego w gorącej wodzie noża. Na jeszcze nie zastygłej polewie układamy połówki orzechów.

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,376
2
0
Ciesze się Margot, że i Tobie smakuje. Mnie podoba się też jako ozdoba wigilijnego stołu. Tu tez można wykazać się inwencją. Takie dwa w jednym - dobre i dekoracyjne.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy