Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Wieniec czekoladowo - orzechowy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 787325" data-attributes="member: 10341"><p>Wieniec jest ciastem strojnym, efektownym i mogącym stanowić prawdziwą ozdobę wigilijnego stołu, zwłaszcza kiedy w środek wieńca włożymy kolorową świecę oraz kilka świerkowych gałązek ozdobionych np. malutką bombką. Przepis pochodzi z miesięcznika &quot;Ty i Ja&quot;. Polecam ten niedrogi i wypróbowany przepis zwłaszcza tym, którzy chcą nadać wigilii wyjątkowo uroczysty charakter. Do zrobienia wieńca potrzebna jest forma pierścieniowa, czyli zwykła tortownica z wkładką &quot;kominkową&quot;. Zazwyczaj sprzedawana jest w komplecie z tortownicą i jej płaskim spodem. Moją kupiłam lata temu i służy mi do dzisiaj. Ma średnicę 26 cm. Może być i o mniejszej średnicy, wtedy wieniec będzie po prosty wyższy.</p><p></p><p><strong>Składniki</strong></p><p>15 dkg masła</p><p>25 dkg cukru pudru</p><p>4 jajka</p><p>szczypta soli</p><p>30 dkg mąki krupczatki</p><p>2 łyżeczki proszku do pieczenia</p><p>3 łyżki rumu</p><p>15 dkg zmielonych orzechów włoskich</p><p>tabliczka czekolady</p><p>masło i przesiane biszkopty do formy</p><p></p><p><strong>Polewa czekoladowa</strong></p><p>20 dkg cukru pudru</p><p>3 dkg kakao</p><p>2 łyżki gorącego mleka</p><p>2 łyżko roztopionego masła</p><p>połówki orzechów do dekoracji</p><p></p><p>Masło ucieramy na pianę z cukrem i szczyptą soli, gdy zaś masło doskonale utarte, wbijamy kolejno jajka. Po wbiciu każdego jajka ucieramy masę pilnie przez 5 minut. Do tej masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i łączymy mąkę z masą za pomocą łyżki. Następnie dodajemy rum, zmielone orzechy i pokruszoną na malutkie kawałeczki czekoladę.</p><p>Doskonale wymieszane, gęste ciasto nakładamy równomiernie do wysmarowanej masłem i wysypanej biszkoptami formy pierścieniowej (kominek w formie też smarujemy) i pieczemy w średnio (170 - 180 st) nagrzanym piekarniku około 70 minut. Po godzinie, dla pewności, nakłuwam ciasto cienkim patyczkiem. Gdy po wyjęciu z ciasta jest suchy, oznacza to, iż wieniec jest gotowy. Po upieczeniu powinien zostać w formie jeszcze przez 10 minut, ciepły wykładamy i lukrujemy polewą. Robię to na stolnicy, a dopiero po lukrowaniu przenoszę na podstawkę tortową, żeby nie pobrudzić jej w czasie lukrowania.</p><p>Polewę przygotowujemy mieszając cukier puder z kakao, po czym rozprowadzamy gorącym mlekiem i stopionym masłem. Pilnie ucieramy, aż do uzyskania gęstej, płynnej, lśniącej masy. Oblewamy polewą wieniec i rozprowadzamy ją równomiernie za pomocą zmaczanego w gorącej wodzie noża. Na jeszcze nie zastygłej polewie układamy połówki orzechów.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 787325, member: 10341"] Wieniec jest ciastem strojnym, efektownym i mogącym stanowić prawdziwą ozdobę wigilijnego stołu, zwłaszcza kiedy w środek wieńca włożymy kolorową świecę oraz kilka świerkowych gałązek ozdobionych np. malutką bombką. Przepis pochodzi z miesięcznika "Ty i Ja". Polecam ten niedrogi i wypróbowany przepis zwłaszcza tym, którzy chcą nadać wigilii wyjątkowo uroczysty charakter. Do zrobienia wieńca potrzebna jest forma pierścieniowa, czyli zwykła tortownica z wkładką "kominkową". Zazwyczaj sprzedawana jest w komplecie z tortownicą i jej płaskim spodem. Moją kupiłam lata temu i służy mi do dzisiaj. Ma średnicę 26 cm. Może być i o mniejszej średnicy, wtedy wieniec będzie po prosty wyższy. [B]Składniki[/B] 15 dkg masła 25 dkg cukru pudru 4 jajka szczypta soli 30 dkg mąki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki rumu 15 dkg zmielonych orzechów włoskich tabliczka czekolady masło i przesiane biszkopty do formy [B]Polewa czekoladowa[/B] 20 dkg cukru pudru 3 dkg kakao 2 łyżki gorącego mleka 2 łyżko roztopionego masła połówki orzechów do dekoracji Masło ucieramy na pianę z cukrem i szczyptą soli, gdy zaś masło doskonale utarte, wbijamy kolejno jajka. Po wbiciu każdego jajka ucieramy masę pilnie przez 5 minut. Do tej masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i łączymy mąkę z masą za pomocą łyżki. Następnie dodajemy rum, zmielone orzechy i pokruszoną na malutkie kawałeczki czekoladę. Doskonale wymieszane, gęste ciasto nakładamy równomiernie do wysmarowanej masłem i wysypanej biszkoptami formy pierścieniowej (kominek w formie też smarujemy) i pieczemy w średnio (170 - 180 st) nagrzanym piekarniku około 70 minut. Po godzinie, dla pewności, nakłuwam ciasto cienkim patyczkiem. Gdy po wyjęciu z ciasta jest suchy, oznacza to, iż wieniec jest gotowy. Po upieczeniu powinien zostać w formie jeszcze przez 10 minut, ciepły wykładamy i lukrujemy polewą. Robię to na stolnicy, a dopiero po lukrowaniu przenoszę na podstawkę tortową, żeby nie pobrudzić jej w czasie lukrowania. Polewę przygotowujemy mieszając cukier puder z kakao, po czym rozprowadzamy gorącym mlekiem i stopionym masłem. Pilnie ucieramy, aż do uzyskania gęstej, płynnej, lśniącej masy. Oblewamy polewą wieniec i rozprowadzamy ją równomiernie za pomocą zmaczanego w gorącej wodzie noża. Na jeszcze nie zastygłej polewie układamy połówki orzechów. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Wieniec czekoladowo - orzechowy
Bottom