- Maj 5, 2010
- 1,297
- 0
- 0
Sprawdzałam i chyba go tu nie ma,a jest dość efektowne i smaczne (ulubione ciasto mojej mamy)
Ciasto:
4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 4 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić z cukrem na sztywną pianę,dodać żółtka,makę z proszkiem,olej i dokładnie wymieszać.Wlać do tortownicy z kominkiem i piec ok.30 min.w 180st.C
Krem:
2 szklanki mleka 5-6 łyżek kaszy mannej 1 kostka Kasi 9 łyżek cukru pudru, sok z 1 cytryny i skórka otarta z 1/2 cytryny.
Kaszkę zalać zimnym mlekiem i odstawić na 10 minut, następnie cały czas mieszając ugotować,ostudzić.
Ucierać margarynę z cukrem dodając porcjami zimną kaszkę i dodać skórkę i sok cytrynowy.Masą przełożyć przekrojony na dwie lub trzy części placek.
Ja jeszcze smaruję jedną warstwe kwaśnym dżemem (mirabelkowym lub z czarnej porzeczki)
Posypka: 10 dkg płatków owsianych 2-3 łyżki cukru ,2 łyżeczki aromatu migdałowego. Na patelni zrumienić płatki, dodać odrobinę masła, cukier i aromat. Wymieszać,przestudzić i posypać ciasto.

Ciasto:
4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 4 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić z cukrem na sztywną pianę,dodać żółtka,makę z proszkiem,olej i dokładnie wymieszać.Wlać do tortownicy z kominkiem i piec ok.30 min.w 180st.C
Krem:
2 szklanki mleka 5-6 łyżek kaszy mannej 1 kostka Kasi 9 łyżek cukru pudru, sok z 1 cytryny i skórka otarta z 1/2 cytryny.
Kaszkę zalać zimnym mlekiem i odstawić na 10 minut, następnie cały czas mieszając ugotować,ostudzić.
Ucierać margarynę z cukrem dodając porcjami zimną kaszkę i dodać skórkę i sok cytrynowy.Masą przełożyć przekrojony na dwie lub trzy części placek.
Ja jeszcze smaruję jedną warstwe kwaśnym dżemem (mirabelkowym lub z czarnej porzeczki)
Posypka: 10 dkg płatków owsianych 2-3 łyżki cukru ,2 łyżeczki aromatu migdałowego. Na patelni zrumienić płatki, dodać odrobinę masła, cukier i aromat. Wymieszać,przestudzić i posypać ciasto.