Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Wieprzowina duszona w cydrze z jablkami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="tatter" data-source="post: 1595911" data-attributes="member: 1142"><p>Bardzo syte, jednogarnkowe danie pachnace jesienia. Pasuja do niego warzywa na parze lub z wody, surowki z buraczkow wszelakie, albo tak jak dzis przyrzadzone na patelni fasolki szparagowe.</p><p></p><p><strong>ok 1kg karkowki wieprzowej, pokrojonej w spora kostke</strong></p><p><strong>1 lyzka maki </strong></p><p><strong>sol pieprz</strong></p><p><strong>tluszcz do smazenia</strong></p><p><strong>2 srednie cebule, przepolowione i pokrojone wzdluz</strong></p><p><strong>2 zabki czosnkum pokrojone na kawalki</strong></p><p><strong>1 marchew, pokrojona w grube talarki</strong></p><p><strong>1 lodyge selera naciowego, pokrojona w cienkie plasterki</strong></p><p><strong>2 liscie laurowe</strong></p><p><strong>2-3 ziela angielskie</strong></p><p><strong>300ml cydru jablkowego</strong></p><p><strong>300ml wywaru wolowego</strong></p><p><strong>lub 600ml wywaru wlowlego tylko</strong></p><p><strong>2 lyzki sosu worcestershire (mozna pominac)</strong></p><p><strong>1 duze jablko Golden Delicious. ze skorka, na pol horyzonalnie, a nastepnie na 12 czesci kazda polowke</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>Dumplings:</strong></p><p><strong>1 lyzka masla lun oleju </strong></p><p><strong>2 szalotki, posiekane drobno</strong></p><p><strong>2 lyzki posiekanej swiezej szalwi</strong></p><p><strong>200g maki </strong></p><p><strong>2 lyzeczki proszku do pieczenia</strong></p><p><strong>100g atory lub startego tluszczu wolowego</strong></p><p><strong>zimna woda ok 10 lyzek</strong></p><p></p><p>W worku plastikowym mieszam lyzke maki z sola i pieprzem (mozna dodac inne ulubione przyprawy). Na bardzo goracym tluszczu obsmazam kawalki miesa porcjami. Mozna to zrobic w tym samym zeliwnym garnku w ktorym dosic sie bedzie potrawa. Obsmazone mieso wykladam do odobnego naczynia i trzymam w cieple. Na pozostalym tluszczu smaze cebule, dodaje czosnek, marchew, selera naciowego, podduszam do zmiekczenia. Dodaje mieso, przesmazam raz jesczze na sporym ogniu i wlewam cydr, gotuje chwile , a nastepnie dodaje wywar wolowy. Wrzucam przeprawy i sos worcestershire, jesli uzywam. Garnek przykrywam pokrywka, zmniejszam ognien i dusze az mieso jest miekkie, ale nadal trzyma ksztalt.</p><p></p><p>Gdy mieso sie dusi, delikatnie podsmazam szalotki i gdy przestygna mieszam je z szalwia.</p><p></p><p>Gdy mieso jest gotowedodaje czastki jablek i nadal dusze bez pokrywki tak aby sos zrtedukowala sie.</p><p></p><p>W tym czasie przygotowuje dumplins: make przesiewam z sola i proszkiem, dodaje atore (tluszcz wolowy), cebulke z szalwia. Pdokladnym przemieszaniu skladnikow wlewam wode. Ciasto ma byc na tyle mokre aby dalo sie formowac w kulki wielkosci orzecha wloskiego.</p><p></p><p>Ukladam je na wierzchu po onwodzie garnka. Zakrywam pokrywka i gotuje 20 min.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="tatter, post: 1595911, member: 1142"] Bardzo syte, jednogarnkowe danie pachnace jesienia. Pasuja do niego warzywa na parze lub z wody, surowki z buraczkow wszelakie, albo tak jak dzis przyrzadzone na patelni fasolki szparagowe. [B]ok 1kg karkowki wieprzowej, pokrojonej w spora kostke 1 lyzka maki sol pieprz tluszcz do smazenia 2 srednie cebule, przepolowione i pokrojone wzdluz 2 zabki czosnkum pokrojone na kawalki 1 marchew, pokrojona w grube talarki 1 lodyge selera naciowego, pokrojona w cienkie plasterki 2 liscie laurowe 2-3 ziela angielskie 300ml cydru jablkowego 300ml wywaru wolowego lub 600ml wywaru wlowlego tylko 2 lyzki sosu worcestershire (mozna pominac) 1 duze jablko Golden Delicious. ze skorka, na pol horyzonalnie, a nastepnie na 12 czesci kazda polowke Dumplings: 1 lyzka masla lun oleju 2 szalotki, posiekane drobno 2 lyzki posiekanej swiezej szalwi 200g maki 2 lyzeczki proszku do pieczenia 100g atory lub startego tluszczu wolowego zimna woda ok 10 lyzek[/B] W worku plastikowym mieszam lyzke maki z sola i pieprzem (mozna dodac inne ulubione przyprawy). Na bardzo goracym tluszczu obsmazam kawalki miesa porcjami. Mozna to zrobic w tym samym zeliwnym garnku w ktorym dosic sie bedzie potrawa. Obsmazone mieso wykladam do odobnego naczynia i trzymam w cieple. Na pozostalym tluszczu smaze cebule, dodaje czosnek, marchew, selera naciowego, podduszam do zmiekczenia. Dodaje mieso, przesmazam raz jesczze na sporym ogniu i wlewam cydr, gotuje chwile , a nastepnie dodaje wywar wolowy. Wrzucam przeprawy i sos worcestershire, jesli uzywam. Garnek przykrywam pokrywka, zmniejszam ognien i dusze az mieso jest miekkie, ale nadal trzyma ksztalt. Gdy mieso sie dusi, delikatnie podsmazam szalotki i gdy przestygna mieszam je z szalwia. Gdy mieso jest gotowedodaje czastki jablek i nadal dusze bez pokrywki tak aby sos zrtedukowala sie. W tym czasie przygotowuje dumplins: make przesiewam z sola i proszkiem, dodaje atore (tluszcz wolowy), cebulke z szalwia. Pdokladnym przemieszaniu skladnikow wlewam wode. Ciasto ma byc na tyle mokre aby dalo sie formowac w kulki wielkosci orzecha wloskiego. Ukladam je na wierzchu po onwodzie garnka. Zakrywam pokrywka i gotuje 20 min. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Wieprzowina duszona w cydrze z jablkami
Top
Bottom