Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Wieprzowina o tygrysiej skórce
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1598152" data-attributes="member: 10341"><p>Prze4pis znaleziony w &quot;Kulinarnym atlasie świata&quot;, do kitórego sięgtam, ilekroć potrzebuję dań oryginalnych i smakowitych. Zamieszczę tylko tę potrawę, ponieważ okręg, z którego pochodzi nie nadaje się do opisania w tym miejscu. Do przygotowania tej wieprzowiny potrzebujemy:</p><p></p><p></p><p> - 50 dkg schabu (trochę przerośniętego)</p><p> - 50 ml (kieliszek do wódki) białego wina (wzięłam półwytrawne)</p><p> - 50 ml ciemnego sosu sojowego (jesr prawie w każdym sklepie)</p><p> - 2 łyżki cukru</p><p> - 1 łyżkę posiekanej w słomkę cebulki dymki</p><p> - 1 ząbek czosnku</p><p> - szczyptę anyżu (kupuję w delikatesach)</p><p> - 1/2 litra oleju</p><p> - sezam*</p><p> - sól</p><p></p><p>Mięso wkładamy do wrzącej wody. Krótko obgotowujemy. jeszcze gorące zwilżamy sosem sojowym i winem. W rondlu rozgrzewamy olej, obsmażamy na nim mięso tak, aby miało chrupką skórkę. Teraz należy zahartować mięso w zimnej wodzie i pokroić na plastry o gtrubości 1 cm. Mieszamy ze sobą dymkę, cukier, anyż i resztę sosu sojowego. Wlewamy do miski, wkładamy plastry mięsa i gotujemy na parze godzinę. gDY MNIĘSO JEST MIĘKKIE (PRÓBUJEMY WIDELCEM) PRzekładamy na talerz i polewamy sosem. Posypujemy sezamem uprazonym na suchej patelni i od razu podajemy.</p><p>Nie bardzo wiedsziałam z czym to podać, więc podałam z makaronem ryżowym. Wyszło smaczne.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1598152, member: 10341"] Prze4pis znaleziony w "Kulinarnym atlasie świata", do kitórego sięgtam, ilekroć potrzebuję dań oryginalnych i smakowitych. Zamieszczę tylko tę potrawę, ponieważ okręg, z którego pochodzi nie nadaje się do opisania w tym miejscu. Do przygotowania tej wieprzowiny potrzebujemy: - 50 dkg schabu (trochę przerośniętego) - 50 ml (kieliszek do wódki) białego wina (wzięłam półwytrawne) - 50 ml ciemnego sosu sojowego (jesr prawie w każdym sklepie) - 2 łyżki cukru - 1 łyżkę posiekanej w słomkę cebulki dymki - 1 ząbek czosnku - szczyptę anyżu (kupuję w delikatesach) - 1/2 litra oleju - sezam* - sól Mięso wkładamy do wrzącej wody. Krótko obgotowujemy. jeszcze gorące zwilżamy sosem sojowym i winem. W rondlu rozgrzewamy olej, obsmażamy na nim mięso tak, aby miało chrupką skórkę. Teraz należy zahartować mięso w zimnej wodzie i pokroić na plastry o gtrubości 1 cm. Mieszamy ze sobą dymkę, cukier, anyż i resztę sosu sojowego. Wlewamy do miski, wkładamy plastry mięsa i gotujemy na parze godzinę. gDY MNIĘSO JEST MIĘKKIE (PRÓBUJEMY WIDELCEM) PRzekładamy na talerz i polewamy sosem. Posypujemy sezamem uprazonym na suchej patelni i od razu podajemy. Nie bardzo wiedsziałam z czym to podać, więc podałam z makaronem ryżowym. Wyszło smaczne. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Wieprzowina o tygrysiej skórce
Bottom