Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Wieprzowina pieczona w sosie barbecue*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 1296918" data-attributes="member: 2721"><p>Dzięki długiemu duszeniu w niskiej temperaturze mięso zachowuje soczystość i jest tak miękkie, że można oddzielać jego kawałeczki swobodnie widelcem. Od tej czynności zresztą pochodzi <a href="http://en.wikipedia.org/wiki/Pulled_pork" target="_blank">jego nazwa</a>, czyli<a href="http://simplyrecipes.com/recipes/pulled_pork_sandwich/" target="_blank"> &#8222;Pulled pork&#8221;</a> – Ciągnięta Wieprzowina. To popularne danie kuchni Stanów Zjednoczonych, występujące jednak też i w innych krajach. Przygotowane w ten sposób mięso można podać jako obiad, wraz z Waszymi ulubionymi dodatkami, lub porwać na małe kawałeczki i użyć do kanapek, jak robią to Amerykanie. Obie wersję są godne polecenia, poniewież delikatne mięso z pysznym sosem w stylu barbecue smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. </p><p></p><p>[ATTACH=full]73685[/ATTACH]</p><p></p><p>1 kg łopatki wieprzowej ( w jednym kawałku lub w kilku, to bez znaczenia)</p><p>1 duża cebula</p><p>3 ząbki czosnku</p><p>200 ml keczupu</p><p>2 łyżki koncentratu pomidorowego</p><p>2 łyżki musztardy</p><p>2 łyżki sosu Worcestershire</p><p>2 łyżki octu winnego</p><p>1 łyżeczka słodkiej papryki</p><p>1 łyżeczka cukru</p><p>1 listek laurowy</p><p>1/2 łyżeczki mielonego kuminu</p><p>1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu</p><p>Sól i mielone chili do smaku</p><p></p><p></p><p></p><p>Cebulę oraz czosnek obrać i posiekać. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Kiedy cebula się już zeszkli, dodać keczup i wszystkie pozostałe składniki. Gotować, mieszając, ok. 5 minut, aż sos zgęstnieje. Mięso posmarować ze wszystkich stron lekko ostudzonym sosem. Ułożyć w naczyniu do zapiekania, które posiada pokrywkę, polać resztą sosu. Przykrycie naczynia jest bardzo ważne, ponieważ zapobiega wysychaniu mięsa. Piec w piekarniku nagrzanym do 140 stopni C przez 3 godziny.</p><p>Mięso jest gotowe, gdy da się rozrywać widelcem.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 1296918, member: 2721"] Dzięki długiemu duszeniu w niskiej temperaturze mięso zachowuje soczystość i jest tak miękkie, że można oddzielać jego kawałeczki swobodnie widelcem. Od tej czynności zresztą pochodzi [URL="http://en.wikipedia.org/wiki/Pulled_pork"]jego nazwa[/URL], czyli[URL="http://simplyrecipes.com/recipes/pulled_pork_sandwich/"] „Pulled pork”[/URL] – Ciągnięta Wieprzowina. To popularne danie kuchni Stanów Zjednoczonych, występujące jednak też i w innych krajach. Przygotowane w ten sposób mięso można podać jako obiad, wraz z Waszymi ulubionymi dodatkami, lub porwać na małe kawałeczki i użyć do kanapek, jak robią to Amerykanie. Obie wersję są godne polecenia, poniewież delikatne mięso z pysznym sosem w stylu barbecue smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. [ATTACH=full]73685[/ATTACH] 1 kg łopatki wieprzowej ( w jednym kawałku lub w kilku, to bez znaczenia) 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 200 ml keczupu 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki musztardy 2 łyżki sosu Worcestershire 2 łyżki octu winnego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka cukru 1 listek laurowy 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu Sól i mielone chili do smaku Cebulę oraz czosnek obrać i posiekać. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Kiedy cebula się już zeszkli, dodać keczup i wszystkie pozostałe składniki. Gotować, mieszając, ok. 5 minut, aż sos zgęstnieje. Mięso posmarować ze wszystkich stron lekko ostudzonym sosem. Ułożyć w naczyniu do zapiekania, które posiada pokrywkę, polać resztą sosu. Przykrycie naczynia jest bardzo ważne, ponieważ zapobiega wysychaniu mięsa. Piec w piekarniku nagrzanym do 140 stopni C przez 3 godziny. Mięso jest gotowe, gdy da się rozrywać widelcem. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Wieprzowina pieczona w sosie barbecue*
Top
Bottom