Sianlihakastike (czyli wieprzowina po fińsku) - przepis pochodzi z książki Macieja Halbańskiego "Potrawy z różnych stron świata"
Składniki:
* 70 dag wieprzowiny bez kości
* cebula
* 2 łyżki mąki
* 30 g smalcu
* łyżka pasty pomidorowej (dałam koncentrat pomidorowy)
* sól
* ew. pół szklanki śmietany (pominęłam)
Mięso pokroić w plastry, przyprawić (ja oprócz soli posypałam jeszcze pieprzem i słodką papryką), następnie zrumienić szybko na tłuszczu z obu stron. Wyjąć, trzymać w cieple. Następnie w tym samym naczyniu zrumienić cebulę pokrojoną w kostkę, dodać mąkę, chwile rumienić - uważać aby nie przypalić. Wlać zimną wodę, zagotować mieszając, tak aby powstał gładki gęsty sos. Teraz wrzucić do niego wcześniej podsmażone mięso, dusić na bardzo małym ogniu. Gdy mięso będzie już miękkie dodać pastę pomidorową (lub koncentrat) oraz śmietanę jeśli chcecie, ja nie dawałam.
Autor pisze aby robić wszystko w jednym naczyniu, ale mi zależało na czasie, wobec czego mięso smażyłam na patelni i jednocześnie w rondlu na sąsiednim palniku przygotowywałam sos. Po zesmażeniu całego mięsa wlałam na patelnię trochę wody, dobrze wymieszałam i zlałam ją ze wszystkimi resztkami przypraw i tłuszczu po smażeniu plastrów do sosu.

Składniki:
* 70 dag wieprzowiny bez kości
* cebula
* 2 łyżki mąki
* 30 g smalcu
* łyżka pasty pomidorowej (dałam koncentrat pomidorowy)
* sól
* ew. pół szklanki śmietany (pominęłam)
Mięso pokroić w plastry, przyprawić (ja oprócz soli posypałam jeszcze pieprzem i słodką papryką), następnie zrumienić szybko na tłuszczu z obu stron. Wyjąć, trzymać w cieple. Następnie w tym samym naczyniu zrumienić cebulę pokrojoną w kostkę, dodać mąkę, chwile rumienić - uważać aby nie przypalić. Wlać zimną wodę, zagotować mieszając, tak aby powstał gładki gęsty sos. Teraz wrzucić do niego wcześniej podsmażone mięso, dusić na bardzo małym ogniu. Gdy mięso będzie już miękkie dodać pastę pomidorową (lub koncentrat) oraz śmietanę jeśli chcecie, ja nie dawałam.
Autor pisze aby robić wszystko w jednym naczyniu, ale mi zależało na czasie, wobec czego mięso smażyłam na patelni i jednocześnie w rondlu na sąsiednim palniku przygotowywałam sos. Po zesmażeniu całego mięsa wlałam na patelnię trochę wody, dobrze wymieszałam i zlałam ją ze wszystkimi resztkami przypraw i tłuszczu po smażeniu plastrów do sosu.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: