Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Wieprzowina po fińsku*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="inula" data-source="post: 1108525" data-attributes="member: 12086"><p>Sianlihakastike (czyli wieprzowina po fińsku) - przepis pochodzi z książki Macieja Halbańskiego &quot;Potrawy z różnych stron świata&quot;</p><p></p><p><strong><u>Składniki:</u></strong></p><p><strong>* 70 dag wieprzowiny bez kości</strong></p><p><strong>* cebula</strong></p><p><strong>* 2 łyżki mąki</strong></p><p><strong>* 30 g smalcu </strong></p><p><strong>* łyżka pasty pomidorowej </strong><em>(dałam koncentrat pomidorowy)</em><strong></strong></p><p><strong>* sól</strong></p><p><strong>* ew. pół szklanki śmietany </strong><em>(pominęłam)</em></p><p><em></em></p><p><em>Mięso pokroić w plastry, przyprawić (ja oprócz soli posypałam jeszcze pieprzem i słodką papryką), następnie zrumienić szybko na tłuszczu z obu stron. Wyjąć, trzymać w cieple. Następnie w tym samym naczyniu zrumienić cebulę pokrojoną w kostkę, dodać mąkę, chwile rumienić - uważać aby nie przypalić. Wlać zimną wodę, zagotować mieszając, tak aby powstał gładki gęsty sos. Teraz wrzucić do niego wcześniej podsmażone mięso, dusić na bardzo małym ogniu. Gdy mięso będzie już miękkie dodać pastę pomidorową (lub koncentrat) oraz śmietanę jeśli chcecie, ja nie dawałam.</em></p><p><em></em></p><p><em>Autor pisze aby robić wszystko w jednym naczyniu, ale mi zależało na czasie, wobec czego mięso smażyłam na patelni i jednocześnie w rondlu na sąsiednim palniku przygotowywałam sos. Po zesmażeniu całego mięsa wlałam na patelnię trochę wody, dobrze wymieszałam i zlałam ją ze wszystkimi resztkami przypraw i tłuszczu po smażeniu plastrów do sosu.</em></p><p> </p><p>[ATTACH=full]62390[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="inula, post: 1108525, member: 12086"] Sianlihakastike (czyli wieprzowina po fińsku) - przepis pochodzi z książki Macieja Halbańskiego "Potrawy z różnych stron świata" [B][U]Składniki:[/U] * 70 dag wieprzowiny bez kości * cebula * 2 łyżki mąki * 30 g smalcu * łyżka pasty pomidorowej [/B][I](dałam koncentrat pomidorowy)[/I][B] * sól * ew. pół szklanki śmietany [/B][I](pominęłam) Mięso pokroić w plastry, przyprawić (ja oprócz soli posypałam jeszcze pieprzem i słodką papryką), następnie zrumienić szybko na tłuszczu z obu stron. Wyjąć, trzymać w cieple. Następnie w tym samym naczyniu zrumienić cebulę pokrojoną w kostkę, dodać mąkę, chwile rumienić - uważać aby nie przypalić. Wlać zimną wodę, zagotować mieszając, tak aby powstał gładki gęsty sos. Teraz wrzucić do niego wcześniej podsmażone mięso, dusić na bardzo małym ogniu. Gdy mięso będzie już miękkie dodać pastę pomidorową (lub koncentrat) oraz śmietanę jeśli chcecie, ja nie dawałam. Autor pisze aby robić wszystko w jednym naczyniu, ale mi zależało na czasie, wobec czego mięso smażyłam na patelni i jednocześnie w rondlu na sąsiednim palniku przygotowywałam sos. Po zesmażeniu całego mięsa wlałam na patelnię trochę wody, dobrze wymieszałam i zlałam ją ze wszystkimi resztkami przypraw i tłuszczu po smażeniu plastrów do sosu.[/I] [ATTACH=full]62390[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Wieprzowina po fińsku*
Top
Bottom