- Wrz 23, 2004
- 10,244
- 3
- 38

przepis z książki "Kuchnia chińska" z serii Encyklopedia Sztuki Kulinarnej
300 g chudej wieprzowiny ( ja wzięłam schab)
150 g pędów bambusa
6 chińskich grzybów
2 małe cebulki
1 białko
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
2 łyżki chińskiego wina lub cherry ( użyłam białego wina)
1/2 łyżeczki oleju sezamowego
1/2 łyżeczki cukru
sól
olej do smażenia
grzyby namoczyć ok. 20 minut, potem gotować przez 25 min ( ja moczyłam i gotowałam znacznie krócej)-zostawić wywar, grzyby pokroić w paseczki.
pędy bambusa pokroić na cienkie plasterki ( używałam z puszki, już w plasterkach)
cebulki obrać, pokroić w 2,5 cm kawałki
mięso pokroić w kosteczkę
białko roztrzepać i wymieszać z połową mąki ziemn., dodać pokrojone mięso, dokładnie wymieszać.
Na głębokiej patelni rozgrzać olej i usmażyć mięso na rumiano ( wrzucałam po jednym kawałku, aby się nie posklejały), wyjąć z tłuszczu, osączyć na papierowym ręczniku, trzymać w cieple.
Na tym samym tłuszczu podsmażyć krótko ( w książce piszą 30 sek, ja smażyłam ok 1 min) cebulki, bambus i grzyby. Odlać olej, dodać sos sojowy, cukier, wino i resztę mąki rozmieszanej z niewielką ilością wywaru z grzybów. Doprawić solą w razie potrzeby. Całość gotować przez ok. 1 min. Dodać mięso, wymieszać. Na koniec dodać olej sezamowy. Podawać bardzo gorące.
U mnie z ryżem:

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: