Wieprzowina z bambusem i grzybami

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
wieprzowina_z_bambusem_i_grzybami_002.jpg
przepis z książki "Kuchnia chińska" z serii Encyklopedia Sztuki Kulinarnej

300 g chudej wieprzowiny ( ja wzięłam schab)
150 g pędów bambusa
6 chińskich grzybów
2 małe cebulki

1 białko
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
2 łyżki chińskiego wina lub cherry ( użyłam białego wina)
1/2 łyżeczki oleju sezamowego
1/2 łyżeczki cukru
sól

olej do smażenia

grzyby namoczyć ok. 20 minut, potem gotować przez 25 min ( ja moczyłam i gotowałam znacznie krócej)-zostawić wywar, grzyby pokroić w paseczki.
pędy bambusa pokroić na cienkie plasterki ( używałam z puszki, już w plasterkach)
cebulki obrać, pokroić w 2,5 cm kawałki
mięso pokroić w kosteczkę
białko roztrzepać i wymieszać z połową mąki ziemn., dodać pokrojone mięso, dokładnie wymieszać.
Na głębokiej patelni rozgrzać olej i usmażyć mięso na rumiano ( wrzucałam po jednym kawałku, aby się nie posklejały), wyjąć z tłuszczu, osączyć na papierowym ręczniku, trzymać w cieple.
Na tym samym tłuszczu podsmażyć krótko ( w książce piszą 30 sek, ja smażyłam ok 1 min) cebulki, bambus i grzyby. Odlać olej, dodać sos sojowy, cukier, wino i resztę mąki rozmieszanej z niewielką ilością wywaru z grzybów. Doprawić solą w razie potrzeby. Całość gotować przez ok. 1 min. Dodać mięso, wymieszać. Na koniec dodać olej sezamowy. Podawać bardzo gorące.
U mnie z ryżem:
wieprzowina_z_bambusem_i_grzybami_003.jpg
 

Załączniki

  • wieprzowina_z_bambusem_i_grzybami_002.jpg
    wieprzowina_z_bambusem_i_grzybami_002.jpg
    46.3 KB · Wyświetleń: 3
  • wieprzowina_z_bambusem_i_grzybami_003.jpg
    wieprzowina_z_bambusem_i_grzybami_003.jpg
    38.5 KB · Wyświetleń: 3
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy