Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Wieprzowina z bambusem i grzybami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="BeataSz" data-source="post: 1364393" data-attributes="member: 90"><p>[ATTACH=full]78220[/ATTACH]</p><p>przepis z książki &quot;Kuchnia chińska&quot; z serii Encyklopedia Sztuki Kulinarnej</p><p></p><p>300 g chudej wieprzowiny ( ja wzięłam schab)</p><p>150 g pędów bambusa</p><p>6 chińskich grzybów</p><p>2 małe cebulki</p><p></p><p>1 białko</p><p>1 łyżka mąki ziemniaczanej</p><p>2 łyżki ciemnego sosu sojowego</p><p>2 łyżki chińskiego wina lub cherry ( użyłam białego wina)</p><p>1/2 łyżeczki oleju sezamowego</p><p>1/2 łyżeczki cukru</p><p>sól</p><p></p><p>olej do smażenia</p><p></p><p>grzyby namoczyć ok. 20 minut, potem gotować przez 25 min ( ja moczyłam i gotowałam znacznie krócej)-zostawić wywar, grzyby pokroić w paseczki.</p><p>pędy bambusa pokroić na cienkie plasterki ( używałam z puszki, już w plasterkach)</p><p>cebulki obrać, pokroić w 2,5 cm kawałki</p><p>mięso pokroić w kosteczkę</p><p>białko roztrzepać i wymieszać z połową mąki ziemn., dodać pokrojone mięso, dokładnie wymieszać.</p><p>Na głębokiej patelni rozgrzać olej i usmażyć mięso na rumiano ( wrzucałam po jednym kawałku, aby się nie posklejały), wyjąć z tłuszczu, osączyć na papierowym ręczniku, trzymać w cieple.</p><p>Na tym samym tłuszczu podsmażyć krótko ( w książce piszą 30 sek, ja smażyłam ok 1 min) cebulki, bambus i grzyby. Odlać olej, dodać sos sojowy, cukier, wino i resztę mąki rozmieszanej z niewielką ilością wywaru z grzybów. Doprawić solą w razie potrzeby. Całość gotować przez ok. 1 min. Dodać mięso, wymieszać. Na koniec dodać olej sezamowy. Podawać bardzo gorące. </p><p>U mnie z ryżem:</p><p>[ATTACH=full]78221[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="BeataSz, post: 1364393, member: 90"] [ATTACH=full]78220[/ATTACH] przepis z książki "Kuchnia chińska" z serii Encyklopedia Sztuki Kulinarnej 300 g chudej wieprzowiny ( ja wzięłam schab) 150 g pędów bambusa 6 chińskich grzybów 2 małe cebulki 1 białko 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 łyżki chińskiego wina lub cherry ( użyłam białego wina) 1/2 łyżeczki oleju sezamowego 1/2 łyżeczki cukru sól olej do smażenia grzyby namoczyć ok. 20 minut, potem gotować przez 25 min ( ja moczyłam i gotowałam znacznie krócej)-zostawić wywar, grzyby pokroić w paseczki. pędy bambusa pokroić na cienkie plasterki ( używałam z puszki, już w plasterkach) cebulki obrać, pokroić w 2,5 cm kawałki mięso pokroić w kosteczkę białko roztrzepać i wymieszać z połową mąki ziemn., dodać pokrojone mięso, dokładnie wymieszać. Na głębokiej patelni rozgrzać olej i usmażyć mięso na rumiano ( wrzucałam po jednym kawałku, aby się nie posklejały), wyjąć z tłuszczu, osączyć na papierowym ręczniku, trzymać w cieple. Na tym samym tłuszczu podsmażyć krótko ( w książce piszą 30 sek, ja smażyłam ok 1 min) cebulki, bambus i grzyby. Odlać olej, dodać sos sojowy, cukier, wino i resztę mąki rozmieszanej z niewielką ilością wywaru z grzybów. Doprawić solą w razie potrzeby. Całość gotować przez ok. 1 min. Dodać mięso, wymieszać. Na koniec dodać olej sezamowy. Podawać bardzo gorące. U mnie z ryżem: [ATTACH=full]78221[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Wieprzowina z bambusem i grzybami
Bottom