Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Wieprzowina z selerami z sosem cytrynowym*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 953216" data-attributes="member: 10341"><p>Przepis z miesięcznika Ty i Ja, robiony wiele razy przez te lata. Jest to potrawa znakomita, zdrowa i bynajmniej nie ciężko strawna. Tyle że mnie zdarza się zrobić ją tylko w połowie i bez sosu cytrynowego podać do stołu, bo już wtedy smak ma doskonały. Ale oczywiście podam całość, bo tak najczęściej ją jadam.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>75 dkg wieprzowiny bez kości (łopatka, karczek, może być udziec)</p><p>75 dkg obranych bulw selera</p><p>trochę cytryny lub octu do zakwaszenia wody</p><p>sól, pieprz</p><p>1/2 filiżanki oliwy z oliwek</p><p>2 cebule</p><p>1/2 łyżki mąki</p><p><strong>Sos</strong></p><p>1 łyżka mąki</p><p>1 łyżka oliwy</p><p>2 całe jajka</p><p>sok z 1,5 cytryny</p><p>szczypta cukru </p><p>sól</p><p></p><p>Wieprzowinę kroimy w niezbyt drobną kostkę. Obrane selery również kroimy w grubszą kostkę, zalewamy osolonym i lekko zakwaszonym wrzątkiem, gotujemy 5 minut i osączamy na sitku Mięso solimy, pieprzymy i smażymy krotko w oliwie, by nieco nabrało koloru. Wówczas dodajemy do mięsa starte na tarce cebule - ja je drobniutko siekam - i dusimy je z mięsem na znacznie mniejszym ogniu przez 10 minut. Mięso posypujemy pół łyżką mąki, raz tylko zasmażamy, po czym zalewamy 1,5 filiżanki wrzątku. Od tej chwili potrawę dusimy pod przykryciem na małym ogniu. Gdy mięso już prawie miękkie, wsypujemy do rondla obgotowane kostki selera. Potrawę doduszamy na małym ogniu pod przykryciem. Gotową już polewamy gorącym sosem cytrynowym, niezmiernie popularnym, wręcz niezastąpionym w kuchni greckiej. - A ja w tym momencie czasem popełniam odstępstwo od przepisu i wydaję gulasz z selerami bez sosu cytrynowego. Też jest bardzo dobry. Ale spróbujmy wersji wykończonej sosem.</p><p>SOS: z łyżki mąki i łyżki oliwy przygotowujemy białą zasmażkę, którą rozprowadzamy sosem, jaki utworzył się w rondlu w czasie duszenia wieprzowiny z selerami. Gdyby sosu było zbyt mało, można ostatecznie dolać trochę wrzątku, ale bez przesady. Przyrządzanie sosu cytrynowego rozpoczynamy w momencie, gdy mięso jest już miękkie. 2 całe jajka ubijamy z sokiem z 1,5 cytryny na jednolitą emulsję, ktora łączymy, ciągle ubijając, z gorącym, ale nie gotującym się sosem. Sos wykańczamy szczyptą cukru i ewentualnie dosalamy do smaku. Sosem cytrynowym polewamy mięso uduszone z selerami i natychmiast podajemy z ryżem wypieczonym na sypko lub z ziemniakami. </p><p>Zamiast wieprzowiny, możemy użyć mięsa innego gatunku. Wychodzi równie smaczne.</p><p><strong></strong></p><p><strong></strong></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 953216, member: 10341"] Przepis z miesięcznika Ty i Ja, robiony wiele razy przez te lata. Jest to potrawa znakomita, zdrowa i bynajmniej nie ciężko strawna. Tyle że mnie zdarza się zrobić ją tylko w połowie i bez sosu cytrynowego podać do stołu, bo już wtedy smak ma doskonały. Ale oczywiście podam całość, bo tak najczęściej ją jadam. [B]Składniki [/B]75 dkg wieprzowiny bez kości (łopatka, karczek, może być udziec) 75 dkg obranych bulw selera trochę cytryny lub octu do zakwaszenia wody sól, pieprz 1/2 filiżanki oliwy z oliwek 2 cebule 1/2 łyżki mąki [B]Sos[/B] 1 łyżka mąki 1 łyżka oliwy 2 całe jajka sok z 1,5 cytryny szczypta cukru sól Wieprzowinę kroimy w niezbyt drobną kostkę. Obrane selery również kroimy w grubszą kostkę, zalewamy osolonym i lekko zakwaszonym wrzątkiem, gotujemy 5 minut i osączamy na sitku Mięso solimy, pieprzymy i smażymy krotko w oliwie, by nieco nabrało koloru. Wówczas dodajemy do mięsa starte na tarce cebule - ja je drobniutko siekam - i dusimy je z mięsem na znacznie mniejszym ogniu przez 10 minut. Mięso posypujemy pół łyżką mąki, raz tylko zasmażamy, po czym zalewamy 1,5 filiżanki wrzątku. Od tej chwili potrawę dusimy pod przykryciem na małym ogniu. Gdy mięso już prawie miękkie, wsypujemy do rondla obgotowane kostki selera. Potrawę doduszamy na małym ogniu pod przykryciem. Gotową już polewamy gorącym sosem cytrynowym, niezmiernie popularnym, wręcz niezastąpionym w kuchni greckiej. - A ja w tym momencie czasem popełniam odstępstwo od przepisu i wydaję gulasz z selerami bez sosu cytrynowego. Też jest bardzo dobry. Ale spróbujmy wersji wykończonej sosem. SOS: z łyżki mąki i łyżki oliwy przygotowujemy białą zasmażkę, którą rozprowadzamy sosem, jaki utworzył się w rondlu w czasie duszenia wieprzowiny z selerami. Gdyby sosu było zbyt mało, można ostatecznie dolać trochę wrzątku, ale bez przesady. Przyrządzanie sosu cytrynowego rozpoczynamy w momencie, gdy mięso jest już miękkie. 2 całe jajka ubijamy z sokiem z 1,5 cytryny na jednolitą emulsję, ktora łączymy, ciągle ubijając, z gorącym, ale nie gotującym się sosem. Sos wykańczamy szczyptą cukru i ewentualnie dosalamy do smaku. Sosem cytrynowym polewamy mięso uduszone z selerami i natychmiast podajemy z ryżem wypieczonym na sypko lub z ziemniakami. Zamiast wieprzowiny, możemy użyć mięsa innego gatunku. Wychodzi równie smaczne. [B] [/B] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Wieprzowina z selerami z sosem cytrynowym*
Bottom