Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Wigilijna moczka piernikowa*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Bahus" data-source="post: 29450" data-attributes="member: 49"><p><strong>Wigilijna moczka piernikowa </strong> </p><p></p><p>4 szklanki kompotu wieloowocowego, </p><p>5 dag płatków migdałowych, </p><p>3 dag luskanych orzechów laskowych, </p><p>5 dag rodzynek, </p><p>3 dag łuskanych orzechów włoskich, </p><p>5 dag suszonych moreli, </p><p>10 dag suszonych śliwek, </p><p>10 dag suszonych jablek, </p><p>20 dag piernika, </p><p>1 mandarynka, </p><p>4 dag czekolady deserowej. </p><p>sok z 1/2 cytryny. </p><p></p><p>Piernik pokruszyć, zalać zimną wodą, odstawić. Kompot (wraz z owocami) wlać do garnka i mocno podgrzać lecz nie zagotować. Dodać bakalie oraz pokrojone suszone owoce. Gotować pod przykryciem na małym ogniu tak długo, aż owoce będą zupełnie miękkie. Piernik przetrzeć przez sitko, dodać do kompotu. Gotować jeszcze 15 min ( od czasu do casu zamieszać). Wrzucić kawałki czekolady, wlać sok z cytryny. Orzed samym podaniem dodać cząstki mandarynek.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Bahus, post: 29450, member: 49"] [B]Wigilijna moczka piernikowa [/B] 4 szklanki kompotu wieloowocowego, 5 dag płatków migdałowych, 3 dag luskanych orzechów laskowych, 5 dag rodzynek, 3 dag łuskanych orzechów włoskich, 5 dag suszonych moreli, 10 dag suszonych śliwek, 10 dag suszonych jablek, 20 dag piernika, 1 mandarynka, 4 dag czekolady deserowej. sok z 1/2 cytryny. Piernik pokruszyć, zalać zimną wodą, odstawić. Kompot (wraz z owocami) wlać do garnka i mocno podgrzać lecz nie zagotować. Dodać bakalie oraz pokrojone suszone owoce. Gotować pod przykryciem na małym ogniu tak długo, aż owoce będą zupełnie miękkie. Piernik przetrzeć przez sitko, dodać do kompotu. Gotować jeszcze 15 min ( od czasu do casu zamieszać). Wrzucić kawałki czekolady, wlać sok z cytryny. Orzed samym podaniem dodać cząstki mandarynek. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Wigilijna moczka piernikowa*
Top
Bottom