Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Wigilijna zupa grzybowa
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 785491" data-attributes="member: 10341"><p>Dzisiaj jedyną konkurentką barszczu wigilijnego jest zupa grzybowa. Była jeszcze kiedyś zupa migdałowa, ale dziś prawie zupełnie zapomniana. Dlatego pozwoliłam sobie przypomnieć przepis i na nią. Natomiast zupa grzybowa ma nadal bardzo licznych zwolenników. Przepis zaczerpnęłam z miesięcznika &quot;Ty i Ja&quot;. Wigilijna zupa grzybowa, podobnie jak barszcz, jest zupą postną. Nie ma sycić, lecz rozgrzać żołądek i pobudzić apetyt.</p><p></p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>5 - 8 dkg suszonych grzybów</p><p>spora włoszczyzna bez kapusty</p><p>10 ziarenek pieprzu</p><p>sól</p><p>ew. odrobina soku z cytryny</p><p></p><p></p><p>Grzyby szybko myjemy pod bieżącą wodą, zalewamy 2 l zimnej wody i gotujemy pod przykryciem 30 - 40 minut. Po tym czasie dodajemy włoszczyznę oraz ziarna pieprzu i gotujemy jeszcze 25 - 30 minut.</p><p>Do klarownej, przelanej przez sitko zupy, posolonej do smaku i ew. zaostrzonej odrobiną soku z cytryny </p><p>( ja tego nie robię, ale może ktoś chce spróbować wersji oryginalnej), dodajemy ugotowane, pokrojone na cieniutkie paseczki grzyby. Tak przygotowaną zupę podajemy z łazankami domowymi lub kupionymi i ugotowanymi oddzielnie.</p><p>Zarówno barszcz czerwony jak i zupę grzybową w wersjach wigilijnych można podawać w talerzach lub w filiżankach.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 785491, member: 10341"] Dzisiaj jedyną konkurentką barszczu wigilijnego jest zupa grzybowa. Była jeszcze kiedyś zupa migdałowa, ale dziś prawie zupełnie zapomniana. Dlatego pozwoliłam sobie przypomnieć przepis i na nią. Natomiast zupa grzybowa ma nadal bardzo licznych zwolenników. Przepis zaczerpnęłam z miesięcznika "Ty i Ja". Wigilijna zupa grzybowa, podobnie jak barszcz, jest zupą postną. Nie ma sycić, lecz rozgrzać żołądek i pobudzić apetyt. [B]Składniki [/B]5 - 8 dkg suszonych grzybów spora włoszczyzna bez kapusty 10 ziarenek pieprzu sól ew. odrobina soku z cytryny Grzyby szybko myjemy pod bieżącą wodą, zalewamy 2 l zimnej wody i gotujemy pod przykryciem 30 - 40 minut. Po tym czasie dodajemy włoszczyznę oraz ziarna pieprzu i gotujemy jeszcze 25 - 30 minut. Do klarownej, przelanej przez sitko zupy, posolonej do smaku i ew. zaostrzonej odrobiną soku z cytryny ( ja tego nie robię, ale może ktoś chce spróbować wersji oryginalnej), dodajemy ugotowane, pokrojone na cieniutkie paseczki grzyby. Tak przygotowaną zupę podajemy z łazankami domowymi lub kupionymi i ugotowanymi oddzielnie. Zarówno barszcz czerwony jak i zupę grzybową w wersjach wigilijnych można podawać w talerzach lub w filiżankach. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Wigilijna zupa grzybowa
Top
Bottom