Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Wigilijna zupa migdałowa
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 782908" data-attributes="member: 10341"><p>Wiem, że do wigilii jeszcze sporo czasu, ale rozpoczął się już grudzień i dobrze byłoby zacząć poznawać nowe przepisy, bo a nuż zechcemy czymś uzupełnić naszą wigilię lub dni świąteczne. Tę zupę robiłam, jako drugą po barszczu, kiedy mój syn był mały. Bardzo wszystkim smakowała. Przepis pochodzi z miesięcznika &quot;Ty i Ja&quot;.</p><p></p><p><strong>Składniki</strong></p><p>15 dkg oparzonych, obranych i zmielonych migdałów</p><p>półtora litra wrzącego mleka</p><p>trochę cukru, tylko do smaku</p><p>wypieczony na sypko ryż, po 1 łyżce na osobę</p><p>2 - 3 surowe żółtka</p><p></p><p>Zmielone migdały zalewamy wrzącym mlekiem i gotujemy przez 15 minut. Słodzimy dość skąpo, tylko do smaku. Do wazy wkładamy ryż. Żółtka rozrabiamy z odrobiną zupy, dodając jej więcej w miarę ucierania żółtek i podprawiamy nimi zupę. Podgrzewamy silnie, nie dopuszczając do zagotowania. Nalewamy do wazy na włożony tam ryż i zaraz podajemy.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 782908, member: 10341"] Wiem, że do wigilii jeszcze sporo czasu, ale rozpoczął się już grudzień i dobrze byłoby zacząć poznawać nowe przepisy, bo a nuż zechcemy czymś uzupełnić naszą wigilię lub dni świąteczne. Tę zupę robiłam, jako drugą po barszczu, kiedy mój syn był mały. Bardzo wszystkim smakowała. Przepis pochodzi z miesięcznika "Ty i Ja". [B]Składniki[/B] 15 dkg oparzonych, obranych i zmielonych migdałów półtora litra wrzącego mleka trochę cukru, tylko do smaku wypieczony na sypko ryż, po 1 łyżce na osobę 2 - 3 surowe żółtka Zmielone migdały zalewamy wrzącym mlekiem i gotujemy przez 15 minut. Słodzimy dość skąpo, tylko do smaku. Do wazy wkładamy ryż. Żółtka rozrabiamy z odrobiną zupy, dodając jej więcej w miarę ucierania żółtek i podprawiamy nimi zupę. Podgrzewamy silnie, nie dopuszczając do zagotowania. Nalewamy do wazy na włożony tam ryż i zaraz podajemy. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Wigilijna zupa migdałowa
Top
Bottom