Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Wigilijne makówki (makiełki)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Maryna" data-source="post: 395247" data-attributes="member: 1215"><p>Pół kg maku niebieskiego</p><p>Litr mleka</p><p>Bakalie (dużo)</p><p>Bułka wrocławska (weka,krakowska ew.zwykła)</p><p>Cukier</p><p>Olejek migdałowy</p><p>Rum (przymusu nie ma)</p><p></p><p>Zagotować mak z mlekiem, nie odciskając przekręcic przez maszynkę jak do makowca.</p><p>Posłodzić, dodać bakalie, olejek zapachowy, rum, wymieszać. Powinien być mocno słodki i mokry.</p><p>W salaterce ułożyć na dnie warstwę maku, potem kromki bułki,znowu mak i tak aż do wypełnienia miski.</p><p>Na wierzchu winien być mak, przyozdobiony płatkami migdałów, rodzynkami i orzechami.</p><p></p><p>Nie polecam słodzenia maku miodem. Makówki z miodem szybciej fermentują.</p><p>Zamiast mleka można mak sparzyć wodą przedłużając w ten sposób czas przechowywania makiełek.Ale to chyba nie ma sensu, są zjadane natychmiast w ogromnych ilościach.</p><p></p><p>Potrawa powinna być przygotowana dzień przed podaniem, aby mleko miało czas wsiąknąć w bułkę.</p><p>To tradycyjna potrawa wigilijna na Śląsku.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Maryna, post: 395247, member: 1215"] Pół kg maku niebieskiego Litr mleka Bakalie (dużo) Bułka wrocławska (weka,krakowska ew.zwykła) Cukier Olejek migdałowy Rum (przymusu nie ma) Zagotować mak z mlekiem, nie odciskając przekręcic przez maszynkę jak do makowca. Posłodzić, dodać bakalie, olejek zapachowy, rum, wymieszać. Powinien być mocno słodki i mokry. W salaterce ułożyć na dnie warstwę maku, potem kromki bułki,znowu mak i tak aż do wypełnienia miski. Na wierzchu winien być mak, przyozdobiony płatkami migdałów, rodzynkami i orzechami. Nie polecam słodzenia maku miodem. Makówki z miodem szybciej fermentują. Zamiast mleka można mak sparzyć wodą przedłużając w ten sposób czas przechowywania makiełek.Ale to chyba nie ma sensu, są zjadane natychmiast w ogromnych ilościach. Potrawa powinna być przygotowana dzień przed podaniem, aby mleko miało czas wsiąknąć w bułkę. To tradycyjna potrawa wigilijna na Śląsku. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Wigilijne makówki (makiełki)
Top
Bottom