Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Limonka" data-source="post: 40411" data-attributes="member: 78"><p><strong>Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami</strong></p><p></p><p>Robię je szybciutko przy użyciu malaksera.</p><p></p><p><strong>Ciasto:</strong></p><p></p><p>2 szklanki mąki</p><p>3/4 szklanki wrzątku</p><p>1 łyżka masła</p><p>1 żółtko</p><p>1/2 łyżeczki soli</p><p></p><p>Mąkę, wrzątek, masło i sól wrzucam do malaksera, miksuję kilkanaście sekund, następnie dodaję żółtko i miksuję, ąż ciasto się zespoli. Ciasto wkładam do miski, przykrywam ściereczką by nie wysychało i po kawałku je urywam, podsypuję mąką ,wałkuję , wycinam kółeczka i lepię pierogi.</p><p>Ciasto można oczywiście też zagnieść ręcznie tylko wtedy nie dodawać wrzątku tylko najgorętszą wodę jaką zniosą ręce.</p><p></p><p><strong>Farsz:</strong></p><p></p><p>Duża garść grzybów suszonych</p><p>25 dkg pieczarek</p><p>5 średnich cebul</p><p>1/2 kostki rosołowej</p><p>40 dkg kapusty kiszonej</p><p>vegeta</p><p>pieprz</p><p></p><p>Grzyby wieczorem zalewam wrzątkiem, tak, by je całkowicie woda przykryła. Rano grzyby z wodą i kostą rosołową gotuję ok. 15 minut, następnie do garnka wkładam kapustę kiszoną i wszystko razem duszę jeszcze ok. 30 minut, Na patelni podsmażam pieczarki a następnie cebulę pokrojoną w talarki ( i tak ją potem zmielę)</p><p>Wszystko wkładam do malaksera dodaję vegetę i pieprz i rozdrabniam. </p><p>Można też oczywiście zmielić w maszynce do mięsa. </p><p></p><p>Farszu jest bardzo dużo, więc ciasto trzeba dorabiać, lub po prostu farsz zamrozić do następnych pierogów. Ja te pierogi robię ok. miesiąca przed wigilią, surowe kładą na tackach i zmrażam przez ok. pół godziny, wtedy mi się już na pewno nie skleją. Potem pakuję do woreczka foliowego i do zamrażarki. W przeddzień lub w dniu wigilii gotuję pierogi, a następnie odsmażam na patelni tak, by miały pyszną chrupiącą skorupkę. </p><p></p><p>Smacznego</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Limonka, post: 40411, member: 78"] [B]Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami[/B] Robię je szybciutko przy użyciu malaksera. [B]Ciasto:[/B] 2 szklanki mąki 3/4 szklanki wrzątku 1 łyżka masła 1 żółtko 1/2 łyżeczki soli Mąkę, wrzątek, masło i sól wrzucam do malaksera, miksuję kilkanaście sekund, następnie dodaję żółtko i miksuję, ąż ciasto się zespoli. Ciasto wkładam do miski, przykrywam ściereczką by nie wysychało i po kawałku je urywam, podsypuję mąką ,wałkuję , wycinam kółeczka i lepię pierogi. Ciasto można oczywiście też zagnieść ręcznie tylko wtedy nie dodawać wrzątku tylko najgorętszą wodę jaką zniosą ręce. [B]Farsz:[/B] Duża garść grzybów suszonych 25 dkg pieczarek 5 średnich cebul 1/2 kostki rosołowej 40 dkg kapusty kiszonej vegeta pieprz Grzyby wieczorem zalewam wrzątkiem, tak, by je całkowicie woda przykryła. Rano grzyby z wodą i kostą rosołową gotuję ok. 15 minut, następnie do garnka wkładam kapustę kiszoną i wszystko razem duszę jeszcze ok. 30 minut, Na patelni podsmażam pieczarki a następnie cebulę pokrojoną w talarki ( i tak ją potem zmielę) Wszystko wkładam do malaksera dodaję vegetę i pieprz i rozdrabniam. Można też oczywiście zmielić w maszynce do mięsa. Farszu jest bardzo dużo, więc ciasto trzeba dorabiać, lub po prostu farsz zamrozić do następnych pierogów. Ja te pierogi robię ok. miesiąca przed wigilią, surowe kładą na tackach i zmrażam przez ok. pół godziny, wtedy mi się już na pewno nie skleją. Potem pakuję do woreczka foliowego i do zamrażarki. W przeddzień lub w dniu wigilii gotuję pierogi, a następnie odsmażam na patelni tak, by miały pyszną chrupiącą skorupkę. Smacznego [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami*
Top
Bottom