Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Wigilijne uszka znad Wilji*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="AgusiaH" data-source="post: 30833" data-attributes="member: 80"><p>To gwóźdź programu wigilijnego w moim domu rodzinnym. Moja Mama urodziła się jeszcze w polskim Wilnie, uszka mają więc kresowy rodowód. </p><p>Doskonałe jako dodatek do wigilijnego barszczu.</p><p>liczba porcji: 60 uszek </p><p></p><p>Nadzienie:</p><p>20 dag suszonych grzybów</p><p>50 dag pieczarek</p><p>2 duże cebule</p><p>masło do smażenia</p><p>pieprz , sól do smaku</p><p></p><p>Ciasto:</p><p>1 kg mąki </p><p>2 jaja </p><p>5 dag świeżych drożdży </p><p>2 łyżeczki herbaciane cukru</p><p>1 szkl. ciepłej wody</p><p></p><p>Ciasto:</p><p>Drożdże rozetrzeć z cukrem i dolać ciepłej wody. Pozostawić do wyrośnięcia. Zagnieść ciasto z mąki ( z dodatkiem soli), jajek i zaczynu. Jeśli trzeba dodać ciepłej wody.Cienko wałkować i wykrajać szklanką kóleczka.</p><p></p><p>Nadzienie:</p><p>Grzyby suszone namoczyć, gotować 15-20min ( wywar zachować do barszczu). Na maśle podsmażyć cebulkę, osobno podsmażyć pieczarki, odsączyć. Zmielić suszone grzyby i pieczarki, dodac podsmażoną cebulkę, sól i pieprz do smaku. </p><p></p><p>Lepić pierożki. Gotowe smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron, aż będą złote. Podawać ciepłe z barszczem wigilinym.</p><p></p><p>dodatkowe informacje</p><p>Nadzienie trzeba dość mocno posolić. Ja usmażone uszka mrożę i potem po rozmrożeniu krótko odrzewam w mikrofalówce. Mój mąż z synem gotowi są je jeść przez okragly rok.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="AgusiaH, post: 30833, member: 80"] To gwóźdź programu wigilijnego w moim domu rodzinnym. Moja Mama urodziła się jeszcze w polskim Wilnie, uszka mają więc kresowy rodowód. Doskonałe jako dodatek do wigilijnego barszczu. liczba porcji: 60 uszek Nadzienie: 20 dag suszonych grzybów 50 dag pieczarek 2 duże cebule masło do smażenia pieprz , sól do smaku Ciasto: 1 kg mąki 2 jaja 5 dag świeżych drożdży 2 łyżeczki herbaciane cukru 1 szkl. ciepłej wody Ciasto: Drożdże rozetrzeć z cukrem i dolać ciepłej wody. Pozostawić do wyrośnięcia. Zagnieść ciasto z mąki ( z dodatkiem soli), jajek i zaczynu. Jeśli trzeba dodać ciepłej wody.Cienko wałkować i wykrajać szklanką kóleczka. Nadzienie: Grzyby suszone namoczyć, gotować 15-20min ( wywar zachować do barszczu). Na maśle podsmażyć cebulkę, osobno podsmażyć pieczarki, odsączyć. Zmielić suszone grzyby i pieczarki, dodac podsmażoną cebulkę, sól i pieprz do smaku. Lepić pierożki. Gotowe smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron, aż będą złote. Podawać ciepłe z barszczem wigilinym. dodatkowe informacje Nadzienie trzeba dość mocno posolić. Ja usmażone uszka mrożę i potem po rozmrożeniu krótko odrzewam w mikrofalówce. Mój mąż z synem gotowi są je jeść przez okragly rok. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Wigilijne uszka znad Wilji*
Top
Bottom