Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Wigilijny kompot z szuszu*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="miszka52" data-source="post: 395994" data-attributes="member: 2555"><p><em>Ilości w zależności od planowanej porcji kompotu.</em></p><p></p><p> Suszone śliwki (<em>najlepsze nasze polskie, wędzone, dają właśnie <strong>ten</strong> smak i aromat</em>)</p><p></p><p> Suszone gruszki</p><p></p><p> Suszone jabłka</p><p></p><p> Suszone morele</p><p></p><p> Suszone figi</p><p></p><p> Kawałek cynamonu</p><p></p><p> Cytryna</p><p></p><p> Kilka goździków</p><p></p><p> Cukier wg potrzeby</p><p></p><p> </p><p></p><p> W przeddzień nagotować dużo wody i ostudzić. </p><p></p><p> W letniej wodzie umyć szybko i namoczyć w osobnych garnkach owoce.</p><p></p><p> Rano dodać do śliwek cukru, kawałek laski cynamonu i zagotować tylko raz.</p><p></p><p> Do jabłek dodać parę goździków i chwilę pogotować.</p><p></p><p> Do fig dodać cukru, wcisnąć sok z wyszorowanej cytryny i wrzucić ją do środka. Chwilę (5 minut) pogotować. </p><p></p><p> Do gruszek dodać również parę goździków. Pogotować do miękkości. </p><p></p><p> Pozostałe owoce również gotować w wodzie, w której się moczyły.</p><p></p><p> Jeśli jesteśmy w posiadaniu dużego kamionkowego gara lub dzbana, to super, jeśli nie, to trzeba sobie radzić inaczej (może jakiś duuży słój?). Wlać do jednego pojemnika poszczególne kompociki. Dopełnić ewentualnie wrzątkiem z cukrem i z cytryną. Wymieszać. Pozostawić w zimnym miejscu. </p><p></p><p> Na stół podawać partiami w dzbanku, żeby był zimny, bo taki jest najsmaczniejszy.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="miszka52, post: 395994, member: 2555"] [I]Ilości w zależności od planowanej porcji kompotu.[/I] Suszone śliwki ([I]najlepsze nasze polskie, wędzone, dają właśnie [B]ten[/B] smak i aromat[/I]) Suszone gruszki Suszone jabłka Suszone morele Suszone figi Kawałek cynamonu Cytryna Kilka goździków Cukier wg potrzeby W przeddzień nagotować dużo wody i ostudzić. W letniej wodzie umyć szybko i namoczyć w osobnych garnkach owoce. Rano dodać do śliwek cukru, kawałek laski cynamonu i zagotować tylko raz. Do jabłek dodać parę goździków i chwilę pogotować. Do fig dodać cukru, wcisnąć sok z wyszorowanej cytryny i wrzucić ją do środka. Chwilę (5 minut) pogotować. Do gruszek dodać również parę goździków. Pogotować do miękkości. Pozostałe owoce również gotować w wodzie, w której się moczyły. Jeśli jesteśmy w posiadaniu dużego kamionkowego gara lub dzbana, to super, jeśli nie, to trzeba sobie radzić inaczej (może jakiś duuży słój?). Wlać do jednego pojemnika poszczególne kompociki. Dopełnić ewentualnie wrzątkiem z cukrem i z cytryną. Wymieszać. Pozostawić w zimnym miejscu. Na stół podawać partiami w dzbanku, żeby był zimny, bo taki jest najsmaczniejszy. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Wigilijny kompot z szuszu*
Top
Bottom