Wilgotne ciasteczka kokosowe z cytrusową nutką

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,694
97
48
źródło: Low-Carb Recipes

P1090218.JPG



Wiórki kokosowe – 2 szkl. (ok 200g)
Cukier/fruktoza/splenda* – 1/2 szkl. (można ciut mniej)
Chude mleko – 1/2 szkl.
Chuda kwaśna śmietana/jogurt bałkański – 1/2 szkl.

*chyba słodzik

Powyższe składniki wymieszać i chłodzić przez godzinę.

Serek śmietankowy typu Philadelphia (miałam Piątnicę - tańsza) – 125g
Jajka - 2szt.
Uprażone płatki migdałowe – 2/3 szkl.
Skórka otarta z pomarańczy – 1 łyżeczka
Skórka otarta z cytryny – 1 łyżeczka.

Dla olewających dietę – łyżka lub dwie mąki dla zagęszczenia

Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Serek dokładnie ubić z jajkami. Dodać migdały i skórki oraz schłodzoną miksturę kokosową.
Masę wykładać łyżką na papier zachowując 2-3 cm odległości między ciastkami.
Wyszło mi 30 ciastek.
Piec ok. 15 minut lub do zbrązowienia. Po wyjęciu z piekarnika zostawić na blaszce ok. 5 minut, potem przenieść na kratkę. Ciastka w wersji bez mąki są bardzo wilgotne, ale kruszą się. Żeby je przenieść na kratkę musiałam je delikatnie odciąć miękkim nożem od papieru.

Pachną bosko. Smakują świetnie. Szczególnie komuś, kto na co dzień musi sobie odmawiać słodyczy.

P1090208.JPG
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy