Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Wysoko- i niskoprocentowe
Wina z zyta BeatySZ*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="BeataSz" data-source="post: 139651" data-attributes="member: 90"><p><strong>No to teraz sposób wykonania wg broszury B. Pilarka" Markowe wina owocowe":</strong></p><p>Ziarno oczyścić z chwastów i innych zanieczyszczeń, przepłukać zimną wodą, osączyć, wsypać do balonu ( nie mniejszego niż 15l)</p><p>Aby zniszczyć znajdujące się na ziarnie szkodliwe drobnoustroje, dolać do niego 2 l przegotowanej wiody z rozpuszczonym kwasem cytrynowym-ok. 60g jeśli robimy wino z samego żyta oraz ok. 80g gdy dodajemy rodzynki.</p><p>Po kilku godzinach dolewamy 5l roztworu cukrowego, w którym rozpuszczono 2/3 przewidzianej porcji cukru oraz matkę drożdżową ( Bingen lub Tokay) i 3g fosforanu amonowego-pożywki dla drożdży.</p><p>Zamykamy balon korkiem z rurką fermentacyjną i pozostawiamy w pomieszczeniu o temp. ok. 20-25 stopni C. Po 4-5 dniach dodajemy resztę wody, cukru i 1 g fosforanu amonowego.</p><p>Fermentacja kończy się zazwyczaj po 3-4 tygodniach. Wówczas należy przelać do innego balonu, dofermentować. Wino dojrzewa około roku.</p><p>W przypadku dodawania rodzynek należy je uprzednio namoczyć np. w litrze przegotowanej, ostudzonej wody, którą uwzględniamy w ogólnym bilansie. Napęczniałe rodzynki dodajemy do żyta wraz z roztworem cukrowym.</p><p>Mam jeszcze proporcje na wino 14%, 16%, 18%-bez rodzynek</p><p>i 12%, 14%, 16%-z rodzynkami.</p><p>Jeśli ktoś zainteresowany, to wpiszę potem.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="BeataSz, post: 139651, member: 90"] [B]No to teraz sposób wykonania wg broszury B. Pilarka" Markowe wina owocowe":[/B] Ziarno oczyścić z chwastów i innych zanieczyszczeń, przepłukać zimną wodą, osączyć, wsypać do balonu ( nie mniejszego niż 15l) Aby zniszczyć znajdujące się na ziarnie szkodliwe drobnoustroje, dolać do niego 2 l przegotowanej wiody z rozpuszczonym kwasem cytrynowym-ok. 60g jeśli robimy wino z samego żyta oraz ok. 80g gdy dodajemy rodzynki. Po kilku godzinach dolewamy 5l roztworu cukrowego, w którym rozpuszczono 2/3 przewidzianej porcji cukru oraz matkę drożdżową ( Bingen lub Tokay) i 3g fosforanu amonowego-pożywki dla drożdży. Zamykamy balon korkiem z rurką fermentacyjną i pozostawiamy w pomieszczeniu o temp. ok. 20-25 stopni C. Po 4-5 dniach dodajemy resztę wody, cukru i 1 g fosforanu amonowego. Fermentacja kończy się zazwyczaj po 3-4 tygodniach. Wówczas należy przelać do innego balonu, dofermentować. Wino dojrzewa około roku. W przypadku dodawania rodzynek należy je uprzednio namoczyć np. w litrze przegotowanej, ostudzonej wody, którą uwzględniamy w ogólnym bilansie. Napęczniałe rodzynki dodajemy do żyta wraz z roztworem cukrowym. Mam jeszcze proporcje na wino 14%, 16%, 18%-bez rodzynek i 12%, 14%, 16%-z rodzynkami. Jeśli ktoś zainteresowany, to wpiszę potem. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Wysoko- i niskoprocentowe
Wina z zyta BeatySZ*
Top
Bottom