Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Sosy
Winegret z pieczonymi cytrynami*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 871733" data-attributes="member: 10341"><p>Przepis znalazłam w Wysokich Obcasach GW, autorstwa pani Marty Gessler. Zafrapowały mnie te pieczone cytryny do zwykłego, jakby się mogło wydawać winegretu. Przeczytałam wielorakie zastosowanie tego sosu i postanowiłam go zrobić. Moje małe modyfikacje podam obok oryginalnego przepisu. Zrobiłam z połowy porcji. Proporcje podaję na całą porcję.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>2 cytryny</p><p>1 łyżeczka oliwy z oliwek</p><p>1 łyżka miodu (wg mnie za mało, dać do smaku, żeby nie było agresywnie kwaśne))</p><p>1/2 łyżeczki soli</p><p>3 łyżki oliwy z oliwek </p><p>odrobina mielonego pieprzu (dodałam poza składnikami wymienionymi w przepisie)</p><p></p><p>Nagrzewamy piekarnik do 200 st. Cytryny przecinamy wzdłuż na połówki i układamy przeciętą stroną do dołu w naczyniu do pieczenia. Skrapiamy łyżeczką oliwy i pieczemy 25 - 45 minut w zależności od wielkości owoców. Ja piekłam 30 minut. Cytryny trzeba sprawdzać, skórka musi być miękka i lekko pomarszczona.</p><p></p><p>[ATTACH=full]43348[/ATTACH]</p><p></p><p>Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia. Usuwamy pestki (pani Gessler zaleca zrobić to przed pieczeniem, ale z twardego miąższu nie da się tego zrobić bez dużego ubytku soku) i wyciskamy sok i miąższ z cytryn do miseczki. Dodajemy miód, sól, pieprz i sok jaki pozostał w naczyniu.</p><p>Mieszając dodajemy powoli oliwę z oliwek.</p><p></p><p>[ATTACH=full]43350[/ATTACH]</p><p></p><p>Sos ma wszechstronne zastosowanie, od podawania z krewetkami (których ja akurat nie jadam) poprzez najróżniejsze sałaty i warzywa. Zdecydowałam się na skomponowanie <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=28772" target="_blank">sałatki warzywnej</a>, o czym dokładniej w Zielono mi.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 871733, member: 10341"] Przepis znalazłam w Wysokich Obcasach GW, autorstwa pani Marty Gessler. Zafrapowały mnie te pieczone cytryny do zwykłego, jakby się mogło wydawać winegretu. Przeczytałam wielorakie zastosowanie tego sosu i postanowiłam go zrobić. Moje małe modyfikacje podam obok oryginalnego przepisu. Zrobiłam z połowy porcji. Proporcje podaję na całą porcję. [B]Składniki [/B]2 cytryny 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1 łyżka miodu (wg mnie za mało, dać do smaku, żeby nie było agresywnie kwaśne)) 1/2 łyżeczki soli 3 łyżki oliwy z oliwek odrobina mielonego pieprzu (dodałam poza składnikami wymienionymi w przepisie) Nagrzewamy piekarnik do 200 st. Cytryny przecinamy wzdłuż na połówki i układamy przeciętą stroną do dołu w naczyniu do pieczenia. Skrapiamy łyżeczką oliwy i pieczemy 25 - 45 minut w zależności od wielkości owoców. Ja piekłam 30 minut. Cytryny trzeba sprawdzać, skórka musi być miękka i lekko pomarszczona. [ATTACH=full]43348[/ATTACH] Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia. Usuwamy pestki (pani Gessler zaleca zrobić to przed pieczeniem, ale z twardego miąższu nie da się tego zrobić bez dużego ubytku soku) i wyciskamy sok i miąższ z cytryn do miseczki. Dodajemy miód, sól, pieprz i sok jaki pozostał w naczyniu. Mieszając dodajemy powoli oliwę z oliwek. [ATTACH=full]43350[/ATTACH] Sos ma wszechstronne zastosowanie, od podawania z krewetkami (których ja akurat nie jadam) poprzez najróżniejsze sałaty i warzywa. Zdecydowałam się na skomponowanie [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=28772"]sałatki warzywnej[/URL], o czym dokładniej w Zielono mi. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Sosy
Winegret z pieczonymi cytrynami*
Top
Bottom