- Wrz 3, 2005
- 1,122
- 0
- 0
Niezwykle sycąca i smaczna, polecam
Winna zupa ciecierzycowo-groszkowa
•150 g ugotowanej ciecierzycy (miała mrożoną)
•100 g mrożonego groszku
•mały kawałek (ok.200g) selera korzeniowego
•750 ml bulionu warzywnego
•4 ząbki czosnku, posiekane
•mała cebulka, obrana i posiekana
•wino białe - ok.70 ml
•pieprz Cayenne, sos sojowy, tymianek, natka pietruszki
Na oliwie zeszklić cebulkę i czosnek, dodać pokrojony w kostkę seler i podlać winem. Chwilę podsmażać i zalać bulionem. Gotować, aż seler zmięknie. Wrzucić groszek i ciecierzycę i chwilę pogotować. Wyłowić część groszku i ciecierzycy, resztę zmiksować. Doprawić do smaku sosem sojowym, pieprzem i tymiankiem.
Przelać na talerze, wrzuć groszek i ciecierzycę, posypać natką pietruszki.
Wina można nie dodawać, jeśli bulion już go zawiera lub dodać mniej.

Winna zupa ciecierzycowo-groszkowa
•150 g ugotowanej ciecierzycy (miała mrożoną)
•100 g mrożonego groszku
•mały kawałek (ok.200g) selera korzeniowego
•750 ml bulionu warzywnego
•4 ząbki czosnku, posiekane
•mała cebulka, obrana i posiekana
•wino białe - ok.70 ml
•pieprz Cayenne, sos sojowy, tymianek, natka pietruszki
Na oliwie zeszklić cebulkę i czosnek, dodać pokrojony w kostkę seler i podlać winem. Chwilę podsmażać i zalać bulionem. Gotować, aż seler zmięknie. Wrzucić groszek i ciecierzycę i chwilę pogotować. Wyłowić część groszku i ciecierzycy, resztę zmiksować. Doprawić do smaku sosem sojowym, pieprzem i tymiankiem.
Przelać na talerze, wrzuć groszek i ciecierzycę, posypać natką pietruszki.
Wina można nie dodawać, jeśli bulion już go zawiera lub dodać mniej.