Winne ciasto z winnym kremem

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
P5210636.JPG

Składniki:

Ciasto:

* 200 ml wina (półwytrawne, białe)
* 200 g margaryny/masła (brałam margarynę)
* 3 - 3,5 szklanki mąki
* szczypta soli

Krem winny:

* 250 ml wina białego (półwytrawne lub półsłodkie)
* 250 ml soku z białych winogron (z kartonu)
* 1 op. budyniu waniliowego
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej
* 2 żółtka
* 1 jajko
* cukier (w zależności jakie wino użyjemy dajemy mniej lub więcej, wg własnych upodobań. )
* 200 - 250 g masła

Wykonanie:

3 szklanki mąki wymieszać z szczyptą soli i posiekać razem z margaryną. Dodać 2/3 z całej ilości wina, zagnieść. Następnie dodać resztę wina i dosypać 1 szklankę mąki. Zagnieść miękkie i elastyczne ciasto, które nie przylepia się do rąk. Gdyby ciasto było lepkie należy jeszcze podsypać mąką w trakcie wyrabiania. Ciasto uformować w jedną dwie kule, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 4 godziny (moje stało 6 godzin)

Do rondelka wlać sok z winogron i zagotować. W drugim rondelku, wymieszać cukier, budyń, mąkę ziemniaczaną . Dodać wino i żółtka oraz jajko. Bardzo dokładnie wymieszać wszystko. Do mieszaniny wlewać pomału wrzący sok winogronowy, mieszając przez cały czas. Ustawić na małym ogniu i doprowadzić do zgęstnienia budyniu. Wierzch budyniu przykryć folią spożywczą i odstawić do zupełnego wystudzenia.
Masło (powinno być o pokojowej temperaturze) utrzeć i wciąż ucierając dodawać po łyżce budyniu (kolejną łyżkę budyniu dodawać, jak wcześniej dodany budyń dokładnie połączy się z masłem).

Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 8 - 10 części (ja podzieliłam na osiem). Każdą z części bardzo cieniutko rozwałkować (ja wałkowałam od razu na papierze do pieczenia, delikatnie podsypując mąką), tak aby na powierzchni ciasta można było wykroić koło o średnicy 26 cm.

(ja wycinałam od razu, zostawiając okrawki, które po upieczeniu kruszymy i obsypujemy wierzch ciasta. Jednak ciasto w trakcie pieczeni kurczy się i krążki wtedy nie są równe. Więc można rozwałkować byle jak i po upieczeniu wycinać równe krążki)

Piekarnik nagrzać do 185 stopni przy ustawionym termoobiegu (200 - 210 bez termoobiegu). Każdy kawałek ciasta należy ponakłuwać widelcem . Używając termoobiegu pieczemy po dwa blaty na raz.
Blaty pieczemy układając na nagrzanych blachach piekarnikowych (układamy wraz z papierem na którym były wałkowane) do lekkiego zezłocenia (ok. 10min).

Wystudzone blaty smarujemy kremem i układamy jeden na drugim, zostawiając ok. 3 - 4 łyżek kremu do posmarowania wierzchu i boków ciasta.
Na wierzch układamy np. spód od tortownicy, na który kładziemy obciążenie (dałam 2 kilogramowe torebki cukru). Odstawiamy w temperaturze pokojowej na 1,5 (bardziej chrupkie) do 4 godzin (bardziej miękkie ) a następnie wstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie smarujemy wierzch i boki ciasta pozostawionym kremem i obsypujemy okruszkami ciasta. Wstawiamy i przetrzymujemy w lodówce.

win6.JPG
 

Załączniki

  • P5210636.JPG
    P5210636.JPG
    131.1 KB · Wyświetleń: 1
  • win6.JPG
    win6.JPG
    133 KB · Wyświetleń: 1

Margarete

Member
Cze 23, 2007
1,969
0
0
eek2.gif

Boze!
 

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Krysiu, a Ty bys tak nie mogla na tej fali powodziowej do mnie z jakims kawaleczkem podplynac ? Coooo.... ?
icon_wink.gif

Ale piekne ciacho !
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,950
2,295
113
Podobają mi się przepisy, gdzie na pierwszym miejscu na liście składników widnieje wino
icon_mrgreen.gif
.
Miałam się odchudzać, psiakostka
ugly_08.gif


Jak będziecie latać nad Warszawą, to czekam na zrzut
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
bardzo chętnie odbyła bym swe loty w tamtą stronę, ino tylko na paliwo już nie wydalam
icon_mrgreen.gif
(dalej nie płacą mi pensji)


witch_lr34.gif
 

Załączniki

  • witch_lr34.gif
    witch_lr34.gif
    6.3 KB · Wyświetleń: 1
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy