Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Winne ciasto z winnym kremem
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Krystyna9" data-source="post: 980463" data-attributes="member: 4258"><p>[ATTACH=full]52789[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p></p><p><strong>Ciasto:</strong></p><p></p><p>* 200 ml wina (półwytrawne, białe)</p><p>* 200 g margaryny/masła (brałam margarynę)</p><p>* 3 - 3,5 szklanki mąki</p><p>* szczypta soli</p><p></p><p><strong>Krem winny:</strong></p><p></p><p>* 250 ml wina białego (półwytrawne lub półsłodkie)</p><p>* 250 ml soku z białych winogron (z kartonu)</p><p>* 1 op. budyniu waniliowego</p><p>* 1 łyżka mąki ziemniaczanej</p><p>* 2 żółtka</p><p>* 1 jajko</p><p>* cukier (w zależności jakie wino użyjemy dajemy mniej lub więcej, wg własnych upodobań. )</p><p>* 200 - 250 g masła</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p></p><p>3 szklanki mąki wymieszać z szczyptą soli i posiekać razem z margaryną. Dodać 2/3 z całej ilości wina, zagnieść. Następnie dodać resztę wina i dosypać 1 szklankę mąki. Zagnieść miękkie i elastyczne ciasto, które nie przylepia się do rąk. Gdyby ciasto było lepkie należy jeszcze podsypać mąką w trakcie wyrabiania. Ciasto uformować w jedną dwie kule, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 4 godziny (moje stało 6 godzin) </p><p></p><p>Do rondelka wlać sok z winogron i zagotować. W drugim rondelku, wymieszać cukier, budyń, mąkę ziemniaczaną . Dodać wino i żółtka oraz jajko. Bardzo dokładnie wymieszać wszystko. Do mieszaniny wlewać pomału wrzący sok winogronowy, mieszając przez cały czas. Ustawić na małym ogniu i doprowadzić do zgęstnienia budyniu. Wierzch budyniu przykryć folią spożywczą i odstawić do zupełnego wystudzenia. </p><p>Masło (powinno być o pokojowej temperaturze) utrzeć i wciąż ucierając dodawać po łyżce budyniu (kolejną łyżkę budyniu dodawać, jak wcześniej dodany budyń dokładnie połączy się z masłem).</p><p></p><p>Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 8 - 10 części (ja podzieliłam na osiem). Każdą z części bardzo cieniutko rozwałkować (ja wałkowałam od razu na papierze do pieczenia, delikatnie podsypując mąką), tak aby na powierzchni ciasta można było wykroić koło o średnicy 26 cm. </p><p></p><p>(<em><strong>ja wycinałam od razu, zostawiając okrawki, które po upieczeniu kruszymy i obsypujemy wierzch ciasta. Jednak ciasto w trakcie pieczeni kurczy się i krążki wtedy nie są równe. Więc można rozwałkować byle jak i po upieczeniu wycinać równe krążki) </strong></em></p><p></p><p>Piekarnik nagrzać do 185 stopni przy ustawionym termoobiegu (200 - 210 bez termoobiegu). Każdy kawałek ciasta należy ponakłuwać widelcem . Używając termoobiegu pieczemy po dwa blaty na raz.</p><p>Blaty pieczemy układając na nagrzanych blachach piekarnikowych (układamy wraz z papierem na którym były wałkowane) do lekkiego zezłocenia (ok. 10min).</p><p></p><p>Wystudzone blaty smarujemy kremem i układamy jeden na drugim, zostawiając ok. 3 - 4 łyżek kremu do posmarowania wierzchu i boków ciasta.</p><p>Na wierzch układamy np. spód od tortownicy, na który kładziemy obciążenie (dałam 2 kilogramowe torebki cukru). Odstawiamy w temperaturze pokojowej na 1,5 (bardziej chrupkie) do 4 godzin (bardziej miękkie ) a następnie wstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie smarujemy wierzch i boki ciasta pozostawionym kremem i obsypujemy okruszkami ciasta. Wstawiamy i przetrzymujemy w lodówce.</p><p></p><p>[ATTACH=full]52790[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Krystyna9, post: 980463, member: 4258"] [ATTACH=full]52789[/ATTACH] [B]Składniki:[/B] [B]Ciasto:[/B] * 200 ml wina (półwytrawne, białe) * 200 g margaryny/masła (brałam margarynę) * 3 - 3,5 szklanki mąki * szczypta soli [B]Krem winny:[/B] * 250 ml wina białego (półwytrawne lub półsłodkie) * 250 ml soku z białych winogron (z kartonu) * 1 op. budyniu waniliowego * 1 łyżka mąki ziemniaczanej * 2 żółtka * 1 jajko * cukier (w zależności jakie wino użyjemy dajemy mniej lub więcej, wg własnych upodobań. ) * 200 - 250 g masła [B]Wykonanie:[/B] 3 szklanki mąki wymieszać z szczyptą soli i posiekać razem z margaryną. Dodać 2/3 z całej ilości wina, zagnieść. Następnie dodać resztę wina i dosypać 1 szklankę mąki. Zagnieść miękkie i elastyczne ciasto, które nie przylepia się do rąk. Gdyby ciasto było lepkie należy jeszcze podsypać mąką w trakcie wyrabiania. Ciasto uformować w jedną dwie kule, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 4 godziny (moje stało 6 godzin) Do rondelka wlać sok z winogron i zagotować. W drugim rondelku, wymieszać cukier, budyń, mąkę ziemniaczaną . Dodać wino i żółtka oraz jajko. Bardzo dokładnie wymieszać wszystko. Do mieszaniny wlewać pomału wrzący sok winogronowy, mieszając przez cały czas. Ustawić na małym ogniu i doprowadzić do zgęstnienia budyniu. Wierzch budyniu przykryć folią spożywczą i odstawić do zupełnego wystudzenia. Masło (powinno być o pokojowej temperaturze) utrzeć i wciąż ucierając dodawać po łyżce budyniu (kolejną łyżkę budyniu dodawać, jak wcześniej dodany budyń dokładnie połączy się z masłem). Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 8 - 10 części (ja podzieliłam na osiem). Każdą z części bardzo cieniutko rozwałkować (ja wałkowałam od razu na papierze do pieczenia, delikatnie podsypując mąką), tak aby na powierzchni ciasta można było wykroić koło o średnicy 26 cm. ([I][B]ja wycinałam od razu, zostawiając okrawki, które po upieczeniu kruszymy i obsypujemy wierzch ciasta. Jednak ciasto w trakcie pieczeni kurczy się i krążki wtedy nie są równe. Więc można rozwałkować byle jak i po upieczeniu wycinać równe krążki) [/B][/I] Piekarnik nagrzać do 185 stopni przy ustawionym termoobiegu (200 - 210 bez termoobiegu). Każdy kawałek ciasta należy ponakłuwać widelcem . Używając termoobiegu pieczemy po dwa blaty na raz. Blaty pieczemy układając na nagrzanych blachach piekarnikowych (układamy wraz z papierem na którym były wałkowane) do lekkiego zezłocenia (ok. 10min). Wystudzone blaty smarujemy kremem i układamy jeden na drugim, zostawiając ok. 3 - 4 łyżek kremu do posmarowania wierzchu i boków ciasta. Na wierzch układamy np. spód od tortownicy, na który kładziemy obciążenie (dałam 2 kilogramowe torebki cukru). Odstawiamy w temperaturze pokojowej na 1,5 (bardziej chrupkie) do 4 godzin (bardziej miękkie ) a następnie wstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie smarujemy wierzch i boki ciasta pozostawionym kremem i obsypujemy okruszkami ciasta. Wstawiamy i przetrzymujemy w lodówce. [ATTACH=full]52790[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Winne ciasto z winnym kremem
Top
Bottom