- Paź 5, 2010
- 144
- 0
- 0
Niedawno miałam okazję wypróbować to ciasto, przepis pochodzi z Tiny - dodatku świątecznego
1 l mleka
40 dag cukru
2 op. Budyniu waniliowego (dałam dodatkowo 2 łyżki mąki ziemniaczanej)
100 ml wytrawnego czerwonego wina (dałam półwytrawne)
½ łyżeczki przyprawy do grzańca
1 słoik kompotu z wiśni (720 ml)
55 dag masła
6 jajek
35 dag mąki
1 op. Proszku do pieczenia (16g)
2 łyżki kakao
25 dag cukru pudru
Proszek budyniowy rozprowadzić 150 ml mleka, wsypać 8 łyżek cukru, wymieszać. Resztę mleka zagotować, wlać przygotowany budyń, gotować na małym ogniu, gotować na małym ogniu ciągle mieszając ok. 1 minuty. Budyń schłodzić. Wino zagotować z 2-3 łyżkami cukru i przyprawą do grzańca, ostudzić. 25 dag masła zmiksować z pozostałym cukrem. Nie przerywając ucierania, dodawać na przemian jajka i 5-6 łyżek mąki. Na koniec wsypać pozostałą mąkę, połączoną z proszkiem, dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną z nich rozsmarować w natłuszczonej głębokiej blaszce (u mnie 30x40 cm). Do drugiej dodać kakao i połowę wina, wymieszać. Wyłożyć na jasne ciasto, przykryć osączonymi wiśniami. Piec ok. 35 minut w temp. 180 stopni, ostudzić. Resztę masła utrzeć na puszystą masę (w przepisie jest napisane iż należy to robić ok. 15 min.). po łyżce dodawać zimny budyń. Ciasto posmarować kremem, odstawić na noc do lodówki (lub na kilka godzin by masa dobrze stężała). Resztę wina utrzeć z cukrem pudrem. Polukrować ciasto. Smacznego!
1 l mleka
40 dag cukru
2 op. Budyniu waniliowego (dałam dodatkowo 2 łyżki mąki ziemniaczanej)
100 ml wytrawnego czerwonego wina (dałam półwytrawne)
½ łyżeczki przyprawy do grzańca
1 słoik kompotu z wiśni (720 ml)
55 dag masła
6 jajek
35 dag mąki
1 op. Proszku do pieczenia (16g)
2 łyżki kakao
25 dag cukru pudru
Proszek budyniowy rozprowadzić 150 ml mleka, wsypać 8 łyżek cukru, wymieszać. Resztę mleka zagotować, wlać przygotowany budyń, gotować na małym ogniu, gotować na małym ogniu ciągle mieszając ok. 1 minuty. Budyń schłodzić. Wino zagotować z 2-3 łyżkami cukru i przyprawą do grzańca, ostudzić. 25 dag masła zmiksować z pozostałym cukrem. Nie przerywając ucierania, dodawać na przemian jajka i 5-6 łyżek mąki. Na koniec wsypać pozostałą mąkę, połączoną z proszkiem, dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną z nich rozsmarować w natłuszczonej głębokiej blaszce (u mnie 30x40 cm). Do drugiej dodać kakao i połowę wina, wymieszać. Wyłożyć na jasne ciasto, przykryć osączonymi wiśniami. Piec ok. 35 minut w temp. 180 stopni, ostudzić. Resztę masła utrzeć na puszystą masę (w przepisie jest napisane iż należy to robić ok. 15 min.). po łyżce dodawać zimny budyń. Ciasto posmarować kremem, odstawić na noc do lodówki (lub na kilka godzin by masa dobrze stężała). Resztę wina utrzeć z cukrem pudrem. Polukrować ciasto. Smacznego!