Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Winne Fale Dunaju
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="zauberi" data-source="post: 1065229" data-attributes="member: 23623"><p>Niedawno miałam okazję wypróbować to ciasto, przepis pochodzi z Tiny - dodatku świątecznego</p><p></p><p>1 l mleka</p><p>40 dag cukru</p><p>2 op. Budyniu waniliowego (dałam dodatkowo 2 łyżki mąki ziemniaczanej)</p><p>100 ml wytrawnego czerwonego wina (dałam półwytrawne)</p><p>&#189; łyżeczki przyprawy do grzańca</p><p>1 słoik kompotu z wiśni (720 ml)</p><p>55 dag masła</p><p>6 jajek</p><p>35 dag mąki</p><p>1 op. Proszku do pieczenia (16g)</p><p>2 łyżki kakao</p><p>25 dag cukru pudru</p><p>Proszek budyniowy rozprowadzić 150 ml mleka, wsypać 8 łyżek cukru, wymieszać. Resztę mleka zagotować, wlać przygotowany budyń, gotować na małym ogniu, gotować na małym ogniu ciągle mieszając ok. 1 minuty. Budyń schłodzić. Wino zagotować z 2-3 łyżkami cukru i przyprawą do grzańca, ostudzić. 25 dag masła zmiksować z pozostałym cukrem. Nie przerywając ucierania, dodawać na przemian jajka i 5-6 łyżek mąki. Na koniec wsypać pozostałą mąkę, połączoną z proszkiem, dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną z nich rozsmarować w natłuszczonej głębokiej blaszce (u mnie 30x40 cm). Do drugiej dodać kakao i połowę wina, wymieszać. Wyłożyć na jasne ciasto, przykryć osączonymi wiśniami. Piec ok. 35 minut w temp. 180 stopni, ostudzić. Resztę masła utrzeć na puszystą masę (w przepisie jest napisane iż należy to robić ok. 15 min.). po łyżce dodawać zimny budyń. Ciasto posmarować kremem, odstawić na noc do lodówki (lub na kilka godzin by masa dobrze stężała). Resztę wina utrzeć z cukrem pudrem. Polukrować ciasto. Smacznego!</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="zauberi, post: 1065229, member: 23623"] Niedawno miałam okazję wypróbować to ciasto, przepis pochodzi z Tiny - dodatku świątecznego 1 l mleka 40 dag cukru 2 op. Budyniu waniliowego (dałam dodatkowo 2 łyżki mąki ziemniaczanej) 100 ml wytrawnego czerwonego wina (dałam półwytrawne) ½ łyżeczki przyprawy do grzańca 1 słoik kompotu z wiśni (720 ml) 55 dag masła 6 jajek 35 dag mąki 1 op. Proszku do pieczenia (16g) 2 łyżki kakao 25 dag cukru pudru Proszek budyniowy rozprowadzić 150 ml mleka, wsypać 8 łyżek cukru, wymieszać. Resztę mleka zagotować, wlać przygotowany budyń, gotować na małym ogniu, gotować na małym ogniu ciągle mieszając ok. 1 minuty. Budyń schłodzić. Wino zagotować z 2-3 łyżkami cukru i przyprawą do grzańca, ostudzić. 25 dag masła zmiksować z pozostałym cukrem. Nie przerywając ucierania, dodawać na przemian jajka i 5-6 łyżek mąki. Na koniec wsypać pozostałą mąkę, połączoną z proszkiem, dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną z nich rozsmarować w natłuszczonej głębokiej blaszce (u mnie 30x40 cm). Do drugiej dodać kakao i połowę wina, wymieszać. Wyłożyć na jasne ciasto, przykryć osączonymi wiśniami. Piec ok. 35 minut w temp. 180 stopni, ostudzić. Resztę masła utrzeć na puszystą masę (w przepisie jest napisane iż należy to robić ok. 15 min.). po łyżce dodawać zimny budyń. Ciasto posmarować kremem, odstawić na noc do lodówki (lub na kilka godzin by masa dobrze stężała). Resztę wina utrzeć z cukrem pudrem. Polukrować ciasto. Smacznego! [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Winne Fale Dunaju
Bottom