Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Wysoko- i niskoprocentowe
Wino z aronii - proporcje*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="kermidt" data-source="post: 189088" data-attributes="member: 59"><p>1. MOSZCZ</p><p>Wycisnac sok z owocow i zmieszac z woda z cukrem. W proporcji 3:1 (0,25 w tabeli) </p><p>czyli </p><p>zaleznie od mocy wina jaka chcemy uzyskac (przypuscmy stolowe 11%) wrzucamy 150g cukru dopelniajac woda do 1 litra. Po polaczeniu z sokiem (3l - aronia nie ma zbyt intensywnego smaku, wiec zeby wino nie bylo "puste" trzeba az tyle) otrzymujemy 4l zaprawionego moszczu. </p><p></p><p>2. NASTAW</p><p>Dodajemy matke drozdzowa i zostawiamy wino w temp. 18-25 stopni na czas fermentacji burzliwej. </p><p>UWAGA! Matke drozdzowa trzeba przygotowac przed moszczem, bo trwa to 3-4 dni. Temp. 22-27 stopni. </p><p></p><p>Jesli wino ma byc mocniejsze cukier dodaje sie partiami. </p><p>polowe z drozdzami</p><p>25% za 3-5 dni</p><p>25% za nastepne 3-5 dni. </p><p></p><p>3. DOFERMENTOWANIE</p><p>czyli fermantacja cicha</p><p>w balonie szklanym 3-6 tygodni </p><p></p><p>po tym okresie wino nalezy sciagnac znad osadu i doslodzic. </p><p>Mozna zostawic w balonie nalane "pod szpunt", albo rozlac do butelek.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="kermidt, post: 189088, member: 59"] 1. MOSZCZ Wycisnac sok z owocow i zmieszac z woda z cukrem. W proporcji 3:1 (0,25 w tabeli) czyli zaleznie od mocy wina jaka chcemy uzyskac (przypuscmy stolowe 11%) wrzucamy 150g cukru dopelniajac woda do 1 litra. Po polaczeniu z sokiem (3l - aronia nie ma zbyt intensywnego smaku, wiec zeby wino nie bylo "puste" trzeba az tyle) otrzymujemy 4l zaprawionego moszczu. 2. NASTAW Dodajemy matke drozdzowa i zostawiamy wino w temp. 18-25 stopni na czas fermentacji burzliwej. UWAGA! Matke drozdzowa trzeba przygotowac przed moszczem, bo trwa to 3-4 dni. Temp. 22-27 stopni. Jesli wino ma byc mocniejsze cukier dodaje sie partiami. polowe z drozdzami 25% za 3-5 dni 25% za nastepne 3-5 dni. 3. DOFERMENTOWANIE czyli fermantacja cicha w balonie szklanym 3-6 tygodni po tym okresie wino nalezy sciagnac znad osadu i doslodzic. Mozna zostawic w balonie nalane "pod szpunt", albo rozlac do butelek. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Wysoko- i niskoprocentowe
Wino z aronii - proporcje*
Top
Bottom