- Mar 24, 2006
- 328
- 0
- 0
Wino z kwiatu czarnego bzu (baniak 4,5 l)
1 kg cukru
5 g kwasku cytrynowego
filiżanka herbaty
pożywka dla drożdży
drożdże (winiarskie)
3-4 duże kwiatostany
Kwiaty zalewamy 2,5 l wrzącej wody, odstawiamy na 2 dni przykryte w garnku, mieszamy od czasu do czasu.
Na 3-ci dzień przygotowujemy matkę drożdżową (zgodnie z przepisem na opakowaniu)
Cukier zalewamy 0,5 l wrzącej wody. Chłodzimy.
Wszystko wlewamy do gąsiora.
Można dodać rodzynki. Całość stoi kilka miesięcy, można dosłodzić, jeśli ktoś woli bardziej słodkie. Należy próbować <!--emoid
--><!--endemo-->
Ja robię w baniakach 15-20 l. Lubię to winko.
1 kg cukru
5 g kwasku cytrynowego
filiżanka herbaty
pożywka dla drożdży
drożdże (winiarskie)
3-4 duże kwiatostany
Kwiaty zalewamy 2,5 l wrzącej wody, odstawiamy na 2 dni przykryte w garnku, mieszamy od czasu do czasu.
Na 3-ci dzień przygotowujemy matkę drożdżową (zgodnie z przepisem na opakowaniu)
Cukier zalewamy 0,5 l wrzącej wody. Chłodzimy.
Wszystko wlewamy do gąsiora.
Można dodać rodzynki. Całość stoi kilka miesięcy, można dosłodzić, jeśli ktoś woli bardziej słodkie. Należy próbować <!--emoid
Ja robię w baniakach 15-20 l. Lubię to winko.
Ostatnią edycję dokonał moderator: