Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Wysoko- i niskoprocentowe
Wino z kwiatu czarnego bzu*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="janie" data-source="post: 316026" data-attributes="member: 131"><p>A ja robię wino według takiego przepisu:</p><p></p><p>40 baldachów, zerwanych w słoneczny dzień, oczyszczonych (tj. bez muszek) opłukać, wytrzepać i rozłożyć na ściereczce do wyschnięcia.</p><p>Wycisnąć sok z 3 cytryn, a 1 wyszorowaną, pokroić w grube półplasterki.</p><p>Kwiaty, po maksymalnym usunięciu ogonków (jak sie najkrócej uda) wrzucić do gąsiora, sok i cytryny również i zalać przegotowaną, ostudzoną wodą z cukrem, mniej więcej 20 litrów (cukru 3-4 kg - jak kto lubi). Po dwu dniach dodać pokrojony w kostkę melon, a po tygodniu drożdze winne dla białych win. Po 6 tygodniach fermentacji wino zlać, gąsior umyć, wino ewentualnie dosłodzić i ponownie nastawić. Ja, tak około listopada przelewam do butelek od szampana wlewając do każdej ok. pół szklanki oryginalnego szampana dla pobudzenia bąbelków. Na Sylwestra szampan strzela że hej. Właśnie nowy nastaw fermentuje od tygodnia. Polecam, jeśli ktoś lubi zaskakujące smaki i aromaty. :redwine:</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="janie, post: 316026, member: 131"] A ja robię wino według takiego przepisu: 40 baldachów, zerwanych w słoneczny dzień, oczyszczonych (tj. bez muszek) opłukać, wytrzepać i rozłożyć na ściereczce do wyschnięcia. Wycisnąć sok z 3 cytryn, a 1 wyszorowaną, pokroić w grube półplasterki. Kwiaty, po maksymalnym usunięciu ogonków (jak sie najkrócej uda) wrzucić do gąsiora, sok i cytryny również i zalać przegotowaną, ostudzoną wodą z cukrem, mniej więcej 20 litrów (cukru 3-4 kg - jak kto lubi). Po dwu dniach dodać pokrojony w kostkę melon, a po tygodniu drożdze winne dla białych win. Po 6 tygodniach fermentacji wino zlać, gąsior umyć, wino ewentualnie dosłodzić i ponownie nastawić. Ja, tak około listopada przelewam do butelek od szampana wlewając do każdej ok. pół szklanki oryginalnego szampana dla pobudzenia bąbelków. Na Sylwestra szampan strzela że hej. Właśnie nowy nastaw fermentuje od tygodnia. Polecam, jeśli ktoś lubi zaskakujące smaki i aromaty. :redwine: [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Wysoko- i niskoprocentowe
Wino z kwiatu czarnego bzu*
Top
Bottom