Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Wiosenna potrawka z kurczaka
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 866932" data-attributes="member: 10341"><p>Jest to bardzo lekkie danie w sam raz na wiosenny, choć nieraz jeszcze ponury dzień. Przepis pochodzi z miesięcznika Ty i Ja, z czasów kiedy jeszcze nie było ogromnych ferm drobiarskich i setek tysięcy brojlerów. Ale robiłam tę potrawkę wielokrotnie i z brojlera. Jest doskonała i godna polecenia dla tych, którzy nie chcą sobie zbytnio obciążać żołądka. Wybierać należy kurczęta niezbyt duże i przy oprawianiu pozbyć się zbędnego tłuszczu ze środka tuszki. </p><p><strong>Składniki</strong></p><p>1 kurczak 1 - 1,2 kg (ja jak zwykle biorę górne części udek)</p><p>sól i pieprz</p><p>5 dkg słoninki</p><p>8 młodych marchewek</p><p>8 młodych ziemniaków</p><p>filiżanka zielonego groszku</p><p>8 - 10 przepołowionych szparagów</p><p>łyżka topionego masła</p><p>łyżka mąki</p><p>kilka łyżek słodkiej śmietanki</p><p></p><p>Kurczaka po umyciu i osuszeniu dzielimy na 4 części. Udka mam już przygotowane. Części kurczaka nacieramy solą zmieszaną z pieprzem i zostawiamy na godzinę. W rondlu &quot;topimy&quot; słoninę pokrojoną w drobną kosteczkę, wkładamy kurczaka i wszystkie jarzyny. Przez chwilę podsmażamy w tłuszczu kawałki kurczaka i jarzyny, po czym do rondla wlewamy 1 szklankę wrzątku. Rondel stawiamy na małym ogniu, szczelnie przykrywamy i dusimy jego zawartość przez 40 minut. Nie mieszamy. Gdyby sos zbyt szybko wyparował, dolewamy nieco wrzątku. Z łyżki topionego masła i mąki ucieramy pastę, którą zagęszczamy sos w potrawce z kurczakiem. Na koniec dodajemy kilka łyżek śmietanki, sprawdzamy czy sos dość słony i podajemy z <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=28322" target="_blank">sałatą ze śmietaną</a>.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 866932, member: 10341"] Jest to bardzo lekkie danie w sam raz na wiosenny, choć nieraz jeszcze ponury dzień. Przepis pochodzi z miesięcznika Ty i Ja, z czasów kiedy jeszcze nie było ogromnych ferm drobiarskich i setek tysięcy brojlerów. Ale robiłam tę potrawkę wielokrotnie i z brojlera. Jest doskonała i godna polecenia dla tych, którzy nie chcą sobie zbytnio obciążać żołądka. Wybierać należy kurczęta niezbyt duże i przy oprawianiu pozbyć się zbędnego tłuszczu ze środka tuszki. [B]Składniki[/B] 1 kurczak 1 - 1,2 kg (ja jak zwykle biorę górne części udek) sól i pieprz 5 dkg słoninki 8 młodych marchewek 8 młodych ziemniaków filiżanka zielonego groszku 8 - 10 przepołowionych szparagów łyżka topionego masła łyżka mąki kilka łyżek słodkiej śmietanki Kurczaka po umyciu i osuszeniu dzielimy na 4 części. Udka mam już przygotowane. Części kurczaka nacieramy solą zmieszaną z pieprzem i zostawiamy na godzinę. W rondlu "topimy" słoninę pokrojoną w drobną kosteczkę, wkładamy kurczaka i wszystkie jarzyny. Przez chwilę podsmażamy w tłuszczu kawałki kurczaka i jarzyny, po czym do rondla wlewamy 1 szklankę wrzątku. Rondel stawiamy na małym ogniu, szczelnie przykrywamy i dusimy jego zawartość przez 40 minut. Nie mieszamy. Gdyby sos zbyt szybko wyparował, dolewamy nieco wrzątku. Z łyżki topionego masła i mąki ucieramy pastę, którą zagęszczamy sos w potrawce z kurczakiem. Na koniec dodajemy kilka łyżek śmietanki, sprawdzamy czy sos dość słony i podajemy z [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=28322"]sałatą ze śmietaną[/URL]. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Wiosenna potrawka z kurczaka
Top
Bottom