Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Wiosenna zupa-krem z pieczarek
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 965871" data-attributes="member: 10341"><p>Tytuł i przepis pochodzą z miesięcznika Ty i Ja. Chociaż w nazwie jest &quot;wiosenna&quot; można robić ją cały rok. Pierwszy raz ugotowałam ją wiele lat temu, a teraz tylko powtarzam. Nadaje się na bardziej uroczyste okazje. Proporcja dla 4 osób.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>40 - 50 dkg pieczarek (białe, o zamkniętych kapeluszach - najlepiej małe)</p><p>1 średnia cebula</p><p>4 dkg masła</p><p>3 - 4 dkg mąki</p><p>1 litr rosołu (może być z kostki przecedzony) lub wywaru z jarzyn ( też z kostki )</p><p>sól, pieprz</p><p>sok z pół cytryny</p><p>3 - 4 łyżki gęstej śmietany</p><p>trochę najdrobniej posiekanej naci pietruszki</p><p></p><p>Pieczarki myjemy dokładnie pod bieżącą wodą. Kilkanaście (12 - 16) najmniejszych odkładamy, resztę przepuszczamy przez maszynkę lub mielemy jak najdrobniej w blenderze. Cebulę drobniutko siekamy i wraz z pieczarkami zmielonymi oraz całymi dusimy w 4 dkg masła na małym ogniu, mieszając, by się przyrumieniły.Całe pieczarki wyjmujemy i odkładamy. </p><p>Uduszone z cebulą mielone pieczarki oprószamy mąką, krótko przesmażamy i powoli, stale mieszając, zalewamy rosołem lub wywarem z jarzyn. Gdyby była zbyt gęsta, dodajemy jeszcze odrobinę rosołu. Po 15 minutach gotowania zupę przysmaczamy solą i pieprzem, sokiem z cytryny i wreszcie podprawiamy śmietaną. Do gotowej zupy wkładamy uduszone w maśle całe pieczarki.</p><p>Zupę podajemy na talerzach lub w filiżankach, dając po 3 - 4 całe pieczarki na osobę i lekko oprószamy posiekaną pietruszką.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 965871, member: 10341"] Tytuł i przepis pochodzą z miesięcznika Ty i Ja. Chociaż w nazwie jest "wiosenna" można robić ją cały rok. Pierwszy raz ugotowałam ją wiele lat temu, a teraz tylko powtarzam. Nadaje się na bardziej uroczyste okazje. Proporcja dla 4 osób. [B]Składniki [/B]40 - 50 dkg pieczarek (białe, o zamkniętych kapeluszach - najlepiej małe) 1 średnia cebula 4 dkg masła 3 - 4 dkg mąki 1 litr rosołu (może być z kostki przecedzony) lub wywaru z jarzyn ( też z kostki ) sól, pieprz sok z pół cytryny 3 - 4 łyżki gęstej śmietany trochę najdrobniej posiekanej naci pietruszki Pieczarki myjemy dokładnie pod bieżącą wodą. Kilkanaście (12 - 16) najmniejszych odkładamy, resztę przepuszczamy przez maszynkę lub mielemy jak najdrobniej w blenderze. Cebulę drobniutko siekamy i wraz z pieczarkami zmielonymi oraz całymi dusimy w 4 dkg masła na małym ogniu, mieszając, by się przyrumieniły.Całe pieczarki wyjmujemy i odkładamy. Uduszone z cebulą mielone pieczarki oprószamy mąką, krótko przesmażamy i powoli, stale mieszając, zalewamy rosołem lub wywarem z jarzyn. Gdyby była zbyt gęsta, dodajemy jeszcze odrobinę rosołu. Po 15 minutach gotowania zupę przysmaczamy solą i pieprzem, sokiem z cytryny i wreszcie podprawiamy śmietaną. Do gotowej zupy wkładamy uduszone w maśle całe pieczarki. Zupę podajemy na talerzach lub w filiżankach, dając po 3 - 4 całe pieczarki na osobę i lekko oprószamy posiekaną pietruszką. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Wiosenna zupa-krem z pieczarek
Bottom