Wir gdanski

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
coprawda ciasto jeszcze nie wyprobowane ale brzmi pysznie i na zyczenie hihii wklejam

Biszkopt:
6 jaj
150 g cukru krysztal 120 g maki pszennej
30 g skrobii pszennej
4 g proszku do pieczenia
aromat migdalowy

Mus czekoladowy:
200 g smietnaki 30%
10g masla
225 g ciemnej kuwertury lub czekolady
175 g ubitej smietany 30%
40g likieru amaretto

Pulpa porzeczkowa:

30 dag porzeczki czerwonej
100 g cukru pudru
10 g zelatyny
20 g wody
200 g ubitej smietany 30%

Biszkopt- ubijamy jaja i cukier. Make, skrobie i proszek przesiewamy i dodajemy do niej drobne orzechy.Ubita mase jajowo -cukrowa laczymy delikatnie z reszta skladnikow. Pieczemy w 220C prez 10 minut,

Mus czekoladowy- Smietane zagotowac, a nastepnie dodac do niej maslo i kuwerture.Ostudzona mase laczymy z ubita smeitnaa i likierem.

Pulpa porzeczkowa- porzeczki zmiksowac, przetrzec przez sito .Zelatyne namoczyc w zimnej wodzie.Porzeczki laczymy z cukrem , dodajemy rozpuszczona zelatyne i laczymy z ubita smietana.

Ciasto zaczerpniete z olvit.com.pl

Uwagi- niestety nie podaja jak to icasto przekladac, skoro biszkopt kaza piec tylko 10 minut wyobrazam sobie ze jest to rolada albo lekko posmarowana czekolada i przelozona porzeczkowym musem lub vice versa.

Nadia

Member
Paź 28, 2004
1,057
0
0
A może (skoro nazywa się wir) to ciasto biszkoptowe trzeba pociąć na pasy kilkucentymetrowej szerokości i ułożyć je w tortownicy jak spiralę (przekładając/smarując kremami) : :roll:

Ale nie wiem skąd wziąć skrobię
icon_sad.gif
Chyba można zastąpić po prostu mąką - w końcu to biszkopt...

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
będę robić :lol: :lol: :lol: dzięki Paula :lol: :lol: :lol: zapowiada się niebo w gębie :lol: :lol: :lol: :lol:

a tą skrobię pszenną zastąpię ziemniaczaną i zobaczymy co z tego wyjdzie ;)

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
super, ja wlasnie zaraz jade na farmy szukac porzeczek - rozmawialam kiedys z bajaderka, i ona mowila ze mozna zastpic tutejszym cornstrach- nie pamietam czy mowila o polskiej skrobii- temat powinien byc w niebo w gebie
icon_smile.gif

Malinna

Member
Paź 22, 2004
1,819
0
0
Ale intrygujące ciasto! Wszystkie składniki mam w domu, tylko jak ten wir zrobić. Wiecie już?

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
zobaczę jaki na wysokość wychodzi z tego biszkopt - coś mi się zdaje że to musi być roladka :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
mi tez caly czas wychodzi to na rolada, a ja cholera nie moge nigdzie znalesc porzeczek :cry: :cry: OC za durny kraj, na weekendzie pojade po wszystkich wsiach w okolicy na poszukiwanie.Jak nie to bede musiala zastapic czesc porzeczkowa czyms innym :twisted: :twisted:

belle

Member
Wrz 15, 2004
1,377
0
0
u nas tez porzeczek i agrestu nie uswiadczysz
nie mysle ze tutaj to znajdziemy :evil:

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
A ja mam na ogródku parę krzaczków, wczoraj bracia rwali a teraz sobie siedzą w zamrażarce
icon_smile.gif

chętnie bym Wam wysłała pare kilo bo ja nie przepadam
icon_smile.gif

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
sonja, gdybym tylko wiedziala:lol: . Ten sam mialam dylemat kiedy wklejalam ten przepis, bo jak mowilam przepis nie wyprobowany a wpisalam bo jest bardzo ciekawy .Takze w originalnym przepisie nie podano:(- tutaj chyba dali nam znowu pole dl anaszej wyobrazni. :mrgreen: :mrgreen:

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
a tu zdjecie, juz zdarzylismy zdjesc pierwszy kawalek i byl pyszny!!!! :oops: Smialo polecam !!

czekoladowy mus zrobilam z czekolady bez cukru ale potem dodalam zeby wyszlo na pol gorzkie. Przy przekladaniu, najpierw posmarowalam biszkopt musem czekoladowym a na to malinowy mus .DO ciasta zamiast orzechow dodalam migdalow siekanych bez skorek ( jakos bardziej mi do amaretto pasowalo)- wierzch polany musem czekoladowym podgrzanym na gazie - yummi!! JA polecam dodac wiecej amaretto :mrgreen: :mrgreen:

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
Beatko, w przekroju nie wyszlo mi az tak slicznie bo to pierwsza w zyciu rolada jaka zrobilam i mialam straszne problemy z ja skreceniem bo zrobilam biszkopt z polowy skladnikow ( jedna z moch glupot- ciasta z polowy skladnkikow):dump: :dump: :lol: :lol:

Ktos kto juz robil wczesniej rolady napewno nie bedzie mial problemow ze zwijaniem a ja nowicjusz w tej sprawie :mrgreen: :mrgreen: W przekroju na poprostu biszkopt -czarna warstwa musu czekoladowego- rozowa malinowego i tak na zmiane - fajnie wyglada ale jak mowie ja w tym nie jestem dobra dlatego wiem ze osoby co maja doswiadczenie napewno napchaly by wiecej pulpy owocowej
icon_smile.gif

Takze z mila checia pryzyjme insuktaz zwijania rolad tak na przyszlosc bo napewno bede robila to ciacho nieraz z roznymi owocami

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy