Wiśniak

sonja1

Member
Mar 13, 2005
310
0
0
WIŚNIAK



CIASTO:


szklanka cukru
szklanka mąki
5 jaj
łyżka octu
łyżeczka proszku do pieczenia


Oddzielić żółtka od białek. Do żółtek dodać ocet i proszek do pieczenia. Wymieszać i zostawić do wyrośnięcia. Pianę ubić z cukrem. Połączyć sztywną pianę z żółtkami, dodać mąkę i wymieszać. Piec 30 minut.



KREM


galaretka wiśniowa
budyń śmietankowy
pół litra kompotu wiśniowego (wiśnie wypestkować)
2 jajka
pół szklanki cukru
1,5 kostki margaryny ( ja dałam jedną)


Kompot podzielić na dwie części. W jednej części po zagotowaniu rozpuścić galaretkę, w drugiej rozpuścić budyń, połączyć z pierwszą i zagotować.


Utrzeć 1,5 kostki margaryny z dwoma żółtkami i połową szklanki cukru. Z dwóch białek ubić pianę. Lekko ciepłą masę galaretkowo-budyniową połączyć z margaryną.
Na koniec dodać pianę z białek i wypestkowane wiśnie. Całą masę wlać na ciasto.
Polać polewą czekoladową.
Ciasto z Poradnika Domowego, ostatnio znalazłam je na stronce http://www.ciastanastol.home.pl/
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy