WIŚNIAK
CIASTO:
szklanka cukru
szklanka mąki
5 jaj
łyżka octu
łyżeczka proszku do pieczenia
Oddzielić żółtka od białek. Do żółtek dodać ocet i proszek do pieczenia. Wymieszać i zostawić do wyrośnięcia. Pianę ubić z cukrem. Połączyć sztywną pianę z żółtkami, dodać mąkę i wymieszać. Piec 30 minut.
KREM
galaretka wiśniowa
budyń śmietankowy
pół litra kompotu wiśniowego (wiśnie wypestkować)
2 jajka
pół szklanki cukru
1,5 kostki margaryny ( ja dałam jedną)
Kompot podzielić na dwie części. W jednej części po zagotowaniu rozpuścić galaretkę, w drugiej rozpuścić budyń, połączyć z pierwszą i zagotować.
Utrzeć 1,5 kostki margaryny z dwoma żółtkami i połową szklanki cukru. Z dwóch białek ubić pianę. Lekko ciepłą masę galaretkowo-budyniową połączyć z margaryną.
Na koniec dodać pianę z białek i wypestkowane wiśnie. Całą masę wlać na ciasto.
Polać polewą czekoladową.
Ciasto z Poradnika Domowego, ostatnio znalazłam je na stronce http://www.ciastanastol.home.pl/
CIASTO:
szklanka cukru
szklanka mąki
5 jaj
łyżka octu
łyżeczka proszku do pieczenia
Oddzielić żółtka od białek. Do żółtek dodać ocet i proszek do pieczenia. Wymieszać i zostawić do wyrośnięcia. Pianę ubić z cukrem. Połączyć sztywną pianę z żółtkami, dodać mąkę i wymieszać. Piec 30 minut.
KREM
galaretka wiśniowa
budyń śmietankowy
pół litra kompotu wiśniowego (wiśnie wypestkować)
2 jajka
pół szklanki cukru
1,5 kostki margaryny ( ja dałam jedną)
Kompot podzielić na dwie części. W jednej części po zagotowaniu rozpuścić galaretkę, w drugiej rozpuścić budyń, połączyć z pierwszą i zagotować.
Utrzeć 1,5 kostki margaryny z dwoma żółtkami i połową szklanki cukru. Z dwóch białek ubić pianę. Lekko ciepłą masę galaretkowo-budyniową połączyć z margaryną.
Na koniec dodać pianę z białek i wypestkowane wiśnie. Całą masę wlać na ciasto.
Polać polewą czekoladową.
Ciasto z Poradnika Domowego, ostatnio znalazłam je na stronce http://www.ciastanastol.home.pl/