Wiśnie & kokos & czekolada

lullaby

Member
Paź 22, 2005
172
0
0
BISZKOPT:
5 jajek,
1 szkl. mąki pszennej + 2 łyżki kakao,
0,5 szkl. mąki ziemniaczanej,
0.75szkl cukru,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
masło do wysmarowania formy.

Kieliszek wiśniówki, wiśnie z kompotu (ew. dżem) do przełożenia.

Białka ubić na sztywno. Nadal ubijając dodawać partiami cukier a następnie, po jednym,
żółtka.
Mąki, kakao, proszek przesiać przez sitko i wmieszać delikatnie do masy jajecznej.
Tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przełożyć ciasto. Piec ok. 30
minut w 180st.
Ostudzony biszkopt przekroić na pół, nasączyć wiśniówką i przełożyć wiśniami z
kompotu.

MASA KOKOSOWA:
30 dag wiórków kokosowych,
0,5l mleka,
100g masła,
0.5 szkl. cukru,
2 białka,
tabliczka czekolady deserowej i kawałek masła - na polewę.

Wiórki ugotować w mleku, mieszając aż powstanie gęsta masa. Ostudzić. Masło utrzeć z
cukrem, dodawać stopniowo zimną masę kokosową, a na koniec pianę ubitą z białek.
Dokładnie wymieszać, wyłożyć na biszkopt, rozpuścić czekoladę z odrobiną masła w
kąpieli wodnej, pomaziać ciasto J.
Wstawić ciasto do lodówki; zimna masa kokosowa jest o wiele smaczniejsza.
 

Załączniki

  • Imag0177.jpg
    Imag0177.jpg
    163.3 KB · Wyświetleń: 0
  • Imag0176.jpg
    Imag0176.jpg
    163 KB · Wyświetleń: 0

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Bietka jeśli lubisz kokos to polecam też moje ciasto
fiesgrins.gif

https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=15757&hl=
 

lullaby

Member
Paź 22, 2005
172
0
0
Bardzo się cieszę, ze przepis się podoba
bussi.gif

Tę masę kokosową z powodzeniem stosuję też do innych wypieków i polecam dobrze ją schłodzić, wtedy nabiera intensywności
icon_smile.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy