- Paź 22, 2005
- 172
- 0
- 0
BISZKOPT:
5 jajek,
1 szkl. mąki pszennej + 2 łyżki kakao,
0,5 szkl. mąki ziemniaczanej,
0.75szkl cukru,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
masło do wysmarowania formy.
Kieliszek wiśniówki, wiśnie z kompotu (ew. dżem) do przełożenia.
Białka ubić na sztywno. Nadal ubijając dodawać partiami cukier a następnie, po jednym,
żółtka.
Mąki, kakao, proszek przesiać przez sitko i wmieszać delikatnie do masy jajecznej.
Tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przełożyć ciasto. Piec ok. 30
minut w 180st.
Ostudzony biszkopt przekroić na pół, nasączyć wiśniówką i przełożyć wiśniami z
kompotu.
MASA KOKOSOWA:
30 dag wiórków kokosowych,
0,5l mleka,
100g masła,
0.5 szkl. cukru,
2 białka,
tabliczka czekolady deserowej i kawałek masła - na polewę.
Wiórki ugotować w mleku, mieszając aż powstanie gęsta masa. Ostudzić. Masło utrzeć z
cukrem, dodawać stopniowo zimną masę kokosową, a na koniec pianę ubitą z białek.
Dokładnie wymieszać, wyłożyć na biszkopt, rozpuścić czekoladę z odrobiną masła w
kąpieli wodnej, pomaziać ciasto J.
Wstawić ciasto do lodówki; zimna masa kokosowa jest o wiele smaczniejsza.
5 jajek,
1 szkl. mąki pszennej + 2 łyżki kakao,
0,5 szkl. mąki ziemniaczanej,
0.75szkl cukru,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
masło do wysmarowania formy.
Kieliszek wiśniówki, wiśnie z kompotu (ew. dżem) do przełożenia.
Białka ubić na sztywno. Nadal ubijając dodawać partiami cukier a następnie, po jednym,
żółtka.
Mąki, kakao, proszek przesiać przez sitko i wmieszać delikatnie do masy jajecznej.
Tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przełożyć ciasto. Piec ok. 30
minut w 180st.
Ostudzony biszkopt przekroić na pół, nasączyć wiśniówką i przełożyć wiśniami z
kompotu.
MASA KOKOSOWA:
30 dag wiórków kokosowych,
0,5l mleka,
100g masła,
0.5 szkl. cukru,
2 białka,
tabliczka czekolady deserowej i kawałek masła - na polewę.
Wiórki ugotować w mleku, mieszając aż powstanie gęsta masa. Ostudzić. Masło utrzeć z
cukrem, dodawać stopniowo zimną masę kokosową, a na koniec pianę ubitą z białek.
Dokładnie wymieszać, wyłożyć na biszkopt, rozpuścić czekoladę z odrobiną masła w
kąpieli wodnej, pomaziać ciasto J.
Wstawić ciasto do lodówki; zimna masa kokosowa jest o wiele smaczniejsza.