Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Wiśnie & kokos & czekolada
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="lullaby" data-source="post: 402085" data-attributes="member: 870"><p><strong>BISZKOPT:</strong></p><p>5 jajek, </p><p>1 szkl. mąki pszennej + 2 łyżki kakao, </p><p>0,5 szkl. mąki ziemniaczanej, </p><p>0.75szkl cukru, </p><p>1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,</p><p>masło do wysmarowania formy.</p><p></p><p>Kieliszek wiśniówki, wiśnie z kompotu (ew. dżem) do przełożenia.</p><p></p><p>Białka ubić na sztywno. Nadal ubijając dodawać partiami cukier a następnie, po jednym, </p><p>żółtka. </p><p>Mąki, kakao, proszek przesiać przez sitko i wmieszać delikatnie do masy jajecznej. </p><p>Tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przełożyć ciasto. Piec ok. 30 </p><p>minut w 180st.</p><p>Ostudzony biszkopt przekroić na pół, nasączyć wiśniówką i przełożyć wiśniami z </p><p>kompotu.</p><p></p><p><strong>MASA KOKOSOWA:</strong></p><p>30 dag wiórków kokosowych,</p><p>0,5l mleka,</p><p>100g masła,</p><p>0.5 szkl. cukru,</p><p>2 białka,</p><p>tabliczka czekolady deserowej i kawałek masła - na polewę.</p><p></p><p>Wiórki ugotować w mleku, mieszając aż powstanie gęsta masa. Ostudzić. Masło utrzeć z </p><p>cukrem, dodawać stopniowo zimną masę kokosową, a na koniec pianę ubitą z białek. </p><p>Dokładnie wymieszać, wyłożyć na biszkopt, rozpuścić czekoladę z odrobiną masła w </p><p>kąpieli wodnej, pomaziać ciasto J.</p><p>Wstawić ciasto do lodówki; zimna masa kokosowa jest o wiele smaczniejsza.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="lullaby, post: 402085, member: 870"] [B]BISZKOPT:[/B] 5 jajek, 1 szkl. mąki pszennej + 2 łyżki kakao, 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej, 0.75szkl cukru, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, masło do wysmarowania formy. Kieliszek wiśniówki, wiśnie z kompotu (ew. dżem) do przełożenia. Białka ubić na sztywno. Nadal ubijając dodawać partiami cukier a następnie, po jednym, żółtka. Mąki, kakao, proszek przesiać przez sitko i wmieszać delikatnie do masy jajecznej. Tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przełożyć ciasto. Piec ok. 30 minut w 180st. Ostudzony biszkopt przekroić na pół, nasączyć wiśniówką i przełożyć wiśniami z kompotu. [B]MASA KOKOSOWA:[/B] 30 dag wiórków kokosowych, 0,5l mleka, 100g masła, 0.5 szkl. cukru, 2 białka, tabliczka czekolady deserowej i kawałek masła - na polewę. Wiórki ugotować w mleku, mieszając aż powstanie gęsta masa. Ostudzić. Masło utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo zimną masę kokosową, a na koniec pianę ubitą z białek. Dokładnie wymieszać, wyłożyć na biszkopt, rozpuścić czekoladę z odrobiną masła w kąpieli wodnej, pomaziać ciasto J. Wstawić ciasto do lodówki; zimna masa kokosowa jest o wiele smaczniejsza. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Wiśnie & kokos & czekolada
Top
Bottom