Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Wiśnie pieczone
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 876401" data-attributes="member: 10341"><p>Jak dobrze poszukać, to w miesięczniku &quot;Kuchnia&quot; można znależć sporo doskonałych przepisów, a do tego mało pracochłonnych. I znów nie wiem, czy to ma być zaliczone do deserów ogólnie, czy do wiśniowych. Nieważne - żeby tylko smakowało. Mnie smakuje bardzo, bo właśnie w tej chwili zajadam ten ciepły deser. Podaję proporcje dla 4 osób.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p>1 kg dorodnych wiśni</p><p>1/2 litra białego wina</p><p>25 dkg cukru</p><p>skórka otarta z 1 cytryny</p><p>5 białek</p><p>1 łyżka cukru waniliowego</p><p>szczypta cynamonu</p><p></p><p>Wiśnie drylujemy i dusimy do miękkości w winie z cukrem i skórką cytrynową. W przepisie nie podano jakie to ma być wino, więc wzięłam to, co miałam w domu, czyli półwytrawne.Według mnie może być i półsłodkie. Uduszone wiśnie przekładamy do naczynia żaroodpornego, albo czterech żaroodpornych kokilek, obkładamy ubitą na sztywno pianą z białek, wymieszaną z cukrem waniliowym i cynamonem. Wsuwamy do nagrzanego do 120 st. piekarnika i pieczemy 15 minut, tyle, żeby piana nabrała lekko złotawego koloru. Podajemy ciepłe. Jest doskonałe.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 876401, member: 10341"] Jak dobrze poszukać, to w miesięczniku "Kuchnia" można znależć sporo doskonałych przepisów, a do tego mało pracochłonnych. I znów nie wiem, czy to ma być zaliczone do deserów ogólnie, czy do wiśniowych. Nieważne - żeby tylko smakowało. Mnie smakuje bardzo, bo właśnie w tej chwili zajadam ten ciepły deser. Podaję proporcje dla 4 osób. [B]Składniki[/B] 1 kg dorodnych wiśni 1/2 litra białego wina 25 dkg cukru skórka otarta z 1 cytryny 5 białek 1 łyżka cukru waniliowego szczypta cynamonu Wiśnie drylujemy i dusimy do miękkości w winie z cukrem i skórką cytrynową. W przepisie nie podano jakie to ma być wino, więc wzięłam to, co miałam w domu, czyli półwytrawne.Według mnie może być i półsłodkie. Uduszone wiśnie przekładamy do naczynia żaroodpornego, albo czterech żaroodpornych kokilek, obkładamy ubitą na sztywno pianą z białek, wymieszaną z cukrem waniliowym i cynamonem. Wsuwamy do nagrzanego do 120 st. piekarnika i pieczemy 15 minut, tyle, żeby piana nabrała lekko złotawego koloru. Podajemy ciepłe. Jest doskonałe. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Wiśnie pieczone
Top
Bottom