Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Wiśnie w czerwonym winie
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 878728" data-attributes="member: 10341"><p>Przepis pochodzi z najnowszego numeru miesięcznika &quot;Kuchnia&quot;, można powiedzieć, że jeszcze ciepły - przepis oczywiście, a nie wiśnie, bo te jadłam na zimno. Proporcja dla 4 osób. </p><p><strong>Składniki</strong></p><p>1 kg wydrylowanych wiśni</p><p>4 szklanki czerwonego wytrawnego wina (brałam półwytrawne)</p><p>1,5 szklanki cukru</p><p>1/2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy</p><p>kilka kropli olejku migdałowego</p><p>szczypta mielonej gałki muszkatołowej</p><p>4 porcje lodów waniliowych albo szklanka ubitej kremówki z odrobiną cukru</p><p></p><p>Na małym ogniu podgrzewamy wino z cukrem. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy wiśnie, zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 5 minut. Łyżką cedzakową wyjmujemy wiśnie z zalewy i wkładamy do salaterki. Zalewę gotujemy do chwili, gdy jej objętość zmniejszy się do około 2 szklanek, co trwa jakieś 20 - 30 minut. Dodajemy skórkę pomarańczową, olejek migdałowy i gałkę. Gotowym syropem polewamy wiśnie, mieszamy, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny. Podajemy w pucharkach, na dnie ułożone wiśnie z syropem a na wierzchu porcja lodów. Pycha. Można, kto woli, podać z bitą śmietaną.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 878728, member: 10341"] Przepis pochodzi z najnowszego numeru miesięcznika "Kuchnia", można powiedzieć, że jeszcze ciepły - przepis oczywiście, a nie wiśnie, bo te jadłam na zimno. Proporcja dla 4 osób. [B]Składniki[/B] 1 kg wydrylowanych wiśni 4 szklanki czerwonego wytrawnego wina (brałam półwytrawne) 1,5 szklanki cukru 1/2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy kilka kropli olejku migdałowego szczypta mielonej gałki muszkatołowej 4 porcje lodów waniliowych albo szklanka ubitej kremówki z odrobiną cukru Na małym ogniu podgrzewamy wino z cukrem. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy wiśnie, zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 5 minut. Łyżką cedzakową wyjmujemy wiśnie z zalewy i wkładamy do salaterki. Zalewę gotujemy do chwili, gdy jej objętość zmniejszy się do około 2 szklanek, co trwa jakieś 20 - 30 minut. Dodajemy skórkę pomarańczową, olejek migdałowy i gałkę. Gotowym syropem polewamy wiśnie, mieszamy, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny. Podajemy w pucharkach, na dnie ułożone wiśnie z syropem a na wierzchu porcja lodów. Pycha. Można, kto woli, podać z bitą śmietaną. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Wiśnie w czerwonym winie
Top
Bottom