Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
WIŚNIOWY CZEKODŻEM
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="lena7900" data-source="post: 1154308" data-attributes="member: 21647"><p>3 kg truskawek</p><p>* 1 kg wiśni wydrylowanych</p><p>* 600-700 g cukru</p><p>* 100 g gorzkiej czekolady</p><p>* 6-8 łyżek gorzkiego ciemnego kakao</p><p></p><p>truskawki i wiśnie raczej razem nie dojrzewają ,więc ja zawsze mrożę więcej truskawek i do dżemu daję rozmrożone i osączone z nadmiaru soku.</p><p></p><p>W garnki wymieszać owoce i zasypać cukrem (można oczywiście osobno), odstawić na 3-4 godziny.</p><p>Owoce lekko zgnieść, zagotować na małym ogniu i gotować ok. godzinę. Zostawić, aż ostygną (najlepiej do następnego dnia) i gotować ok 2 godz.</p><p>Pod koniec gotowania dodać czekoladę połamaną na małe kawałki i kakao. Dokładnie wymieszać i gotować do uzyskania odpowiedniej konsystencji.</p><p>Gorący dżem nakładać do czystych słoiczków, zakręcać i pasteryzować 10 min.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="lena7900, post: 1154308, member: 21647"] 3 kg truskawek * 1 kg wiśni wydrylowanych * 600-700 g cukru * 100 g gorzkiej czekolady * 6-8 łyżek gorzkiego ciemnego kakao truskawki i wiśnie raczej razem nie dojrzewają ,więc ja zawsze mrożę więcej truskawek i do dżemu daję rozmrożone i osączone z nadmiaru soku. W garnki wymieszać owoce i zasypać cukrem (można oczywiście osobno), odstawić na 3-4 godziny. Owoce lekko zgnieść, zagotować na małym ogniu i gotować ok. godzinę. Zostawić, aż ostygną (najlepiej do następnego dnia) i gotować ok 2 godz. Pod koniec gotowania dodać czekoladę połamaną na małe kawałki i kakao. Dokładnie wymieszać i gotować do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gorący dżem nakładać do czystych słoiczków, zakręcać i pasteryzować 10 min. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
WIŚNIOWY CZEKODŻEM
Top
Bottom