Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Witaminowy krem cytrynowy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 831954" data-attributes="member: 10341"><p>Krem jest bardzo łatwy do przyrządzenia, przepis pochodzi z miesięcznika &quot;Ty i Ja&quot;. Jest to deser wyjątkowo odświeżający, odżywczy, bogaty w witaminy i dlatego szczególnie godny polecenia w miesiącach zimowych.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p>sok i skórka otarta z 2 cytryn</p><p>3 jajka (żółtka i białka osobno)</p><p>15 dkg cukru</p><p></p><p>Żółtka ucieramy do białości z cukrem, dodając po trochu sok i skórkę z cytryn. Po 30 minutach ucierania krem ma dość. Ja ułatwiłam sobie sprawę malakserem i skróciłam czas ucierania, bacząc, żeby cukier nie &quot;trzeszczał&quot;, tylko był na gładko ukręcony z dodatkami. Mogłam co prawda wziąć cukier puder, ale akurat go zabrakło, a i on niedokładnie ukręcony jest wyczuwalny w gładkim kremie. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą żółtkowo - cytrynową. Krem przekładamy do szklanej salaterki i podajemy ozdobiony malutkimi bezami (kupne), makaronikami lub biszkoptami.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 831954, member: 10341"] Krem jest bardzo łatwy do przyrządzenia, przepis pochodzi z miesięcznika "Ty i Ja". Jest to deser wyjątkowo odświeżający, odżywczy, bogaty w witaminy i dlatego szczególnie godny polecenia w miesiącach zimowych. [B]Składniki[/B] sok i skórka otarta z 2 cytryn 3 jajka (żółtka i białka osobno) 15 dkg cukru Żółtka ucieramy do białości z cukrem, dodając po trochu sok i skórkę z cytryn. Po 30 minutach ucierania krem ma dość. Ja ułatwiłam sobie sprawę malakserem i skróciłam czas ucierania, bacząc, żeby cukier nie "trzeszczał", tylko był na gładko ukręcony z dodatkami. Mogłam co prawda wziąć cukier puder, ale akurat go zabrakło, a i on niedokładnie ukręcony jest wyczuwalny w gładkim kremie. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą żółtkowo - cytrynową. Krem przekładamy do szklanej salaterki i podajemy ozdobiony malutkimi bezami (kupne), makaronikami lub biszkoptami. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Witaminowy krem cytrynowy
Top
Bottom