- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Włoska sałatka makaronowa
500 g Orecchiette
6 łyżek oliwki
250 g miąższu pomidorów lub coktailowych pomidorków
1 łyżka kaparów
2 łyżki octu winnego
1 ząbek czosnku
400 g mozzarelli pokrojonej w kostkę
300g czarnych oliwek pokrojonych w paseczki
1 garść bazylii pokroinej w paski
100 g świeżo startego parmezanu.
1.Oliwkę, pomidory, kapary, ocet i czosnek miksujemy na gładką masę.
2.Makaron gotujemy, odcedzamy i mieszamy z pomidorową masą. Odstawiamy do ostygnięcia.
3.Mozzarellę kroimy w kostkę. Oliwki kroimy w krążki a bazylię w paseczki. Wszystko dodajemy do ochłodzonego makaronu. Dodajemy parmezan i mieszamy. W razie czego doprawiamy solą i pieprzem
Ps 1.Zamiast orecchiette użyłem wstążek (także smakowało)
Ps 2.Jak zazwyczaj z tego rodzaju sałatkami bywa, najlepiej smakują na drugi dzień.
Ps 3.Przepis pochodzi z : http://www.kuriositaetenladen.com/2010/06/...nudelsalat.html

500 g Orecchiette
6 łyżek oliwki
250 g miąższu pomidorów lub coktailowych pomidorków
1 łyżka kaparów
2 łyżki octu winnego
1 ząbek czosnku
400 g mozzarelli pokrojonej w kostkę
300g czarnych oliwek pokrojonych w paseczki
1 garść bazylii pokroinej w paski
100 g świeżo startego parmezanu.
1.Oliwkę, pomidory, kapary, ocet i czosnek miksujemy na gładką masę.
2.Makaron gotujemy, odcedzamy i mieszamy z pomidorową masą. Odstawiamy do ostygnięcia.
3.Mozzarellę kroimy w kostkę. Oliwki kroimy w krążki a bazylię w paseczki. Wszystko dodajemy do ochłodzonego makaronu. Dodajemy parmezan i mieszamy. W razie czego doprawiamy solą i pieprzem
Ps 1.Zamiast orecchiette użyłem wstążek (także smakowało)
Ps 2.Jak zazwyczaj z tego rodzaju sałatkami bywa, najlepiej smakują na drugi dzień.
Ps 3.Przepis pochodzi z : http://www.kuriositaetenladen.com/2010/06/...nudelsalat.html
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: