Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia wloska
Wloska zupa ze swiezych pomidorow
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Karina Cashel" data-source="post: 995009" data-attributes="member: 16068"><p>Nigdy nie lubilam naszej rodzimej pomidorowki. Dla mnie w domu zawsze byla ryzowka, czyli pomidorowka bez pomidorow. Do tej pory nic mnie nie przekona do tej zupy. W polskim wydaniu, czy to z ryzem, czy z makaronem nie przejdzie mi przez gardlo.</p><p></p><p>Kilka lat temu kupilam sobie ksiazke z przepisami Jaqueline Clarke i Joanny Farrow &quot;Mediterranean cooking&quot; i tam znalazlam ten przepis.... </p><p>Pokochalam go od razu bo jest zabojczo szybki i niesamowicie pyszny. Cos dla fanow pomidorow i bazylii.... Polecam, bo ta zukpa jest nieoceniona na upaly podawana na cieplo lub zimno i poza tym jest dosyc syta (przez dodatek serowych grzanek) wiec zjada sie jej tylko mala miseczke i mozna reszte dnia spedzic na dworze bez niepokojacego burczenia w brzuchu.</p><p>[ATTACH=full]54235[/ATTACH]</p><p></p><p></p><p>Podam oryginalny przepis i moje zmiany-ulatwienia:</p><p></p><p>1,5 kg dojrzalych pomidorow</p><p>400 ml bulionu drobiowego lub warzywnego</p><p>3 lyzki pasty z suszonych pomidorow</p><p>3 lyzki octu balsamicznego (mozna pominac jezeli pomidory byly bardzo dojrzale i slodkie)</p><p>2-3 lyzki cukru</p><p>maly peczek swiezej bazylii + pare listkow do dekoracji</p><p>sol i pieprz czarny</p><p>chleb lub bagietka do zapieczenia</p><p>ser zolty lub mozarella</p><p>ewentualnie creme fraiche (w formie kleksika na zupce)</p><p></p><p>Przepis nakazuje sparzyc pomidory, obrac ze skorki zalac bulionem i gotowac przez dziesiec minut, potem nalezy dodac cala reszte skladnikow i gotowac na wolnym ogniu 2 minuty. Potem wszystko zmiksowac zyrafa i podawac z grzaneczkami z zapieczonym serkiem.</p><p></p><p>Ja robie tak: biore pomidory w puszce, bo te swieze kosztuja prawie 5 euro za kg, miksuje je w blenderze z suszonymi pomidorami (cale pomidory w oliwie-tez wzgledy ekonomiczne), przelewam do garnka dodaje bulion lub wode z wegeta, gdy sie zagotuje dodaje zmiksowana bazylie, ocet, cukier, sol, pieprz i ciut cayenne.</p><p>Zupa jest gotowa w 5 minut. Smietanke pomijam, bo za nie nie szaleje, zajadam z grzaneczkami serowymi i jestem szczesliwa.</p><p>Polecam!!!!</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Karina Cashel, post: 995009, member: 16068"] Nigdy nie lubilam naszej rodzimej pomidorowki. Dla mnie w domu zawsze byla ryzowka, czyli pomidorowka bez pomidorow. Do tej pory nic mnie nie przekona do tej zupy. W polskim wydaniu, czy to z ryzem, czy z makaronem nie przejdzie mi przez gardlo. Kilka lat temu kupilam sobie ksiazke z przepisami Jaqueline Clarke i Joanny Farrow "Mediterranean cooking" i tam znalazlam ten przepis.... Pokochalam go od razu bo jest zabojczo szybki i niesamowicie pyszny. Cos dla fanow pomidorow i bazylii.... Polecam, bo ta zukpa jest nieoceniona na upaly podawana na cieplo lub zimno i poza tym jest dosyc syta (przez dodatek serowych grzanek) wiec zjada sie jej tylko mala miseczke i mozna reszte dnia spedzic na dworze bez niepokojacego burczenia w brzuchu. [ATTACH=full]54235[/ATTACH] Podam oryginalny przepis i moje zmiany-ulatwienia: 1,5 kg dojrzalych pomidorow 400 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 3 lyzki pasty z suszonych pomidorow 3 lyzki octu balsamicznego (mozna pominac jezeli pomidory byly bardzo dojrzale i slodkie) 2-3 lyzki cukru maly peczek swiezej bazylii + pare listkow do dekoracji sol i pieprz czarny chleb lub bagietka do zapieczenia ser zolty lub mozarella ewentualnie creme fraiche (w formie kleksika na zupce) Przepis nakazuje sparzyc pomidory, obrac ze skorki zalac bulionem i gotowac przez dziesiec minut, potem nalezy dodac cala reszte skladnikow i gotowac na wolnym ogniu 2 minuty. Potem wszystko zmiksowac zyrafa i podawac z grzaneczkami z zapieczonym serkiem. Ja robie tak: biore pomidory w puszce, bo te swieze kosztuja prawie 5 euro za kg, miksuje je w blenderze z suszonymi pomidorami (cale pomidory w oliwie-tez wzgledy ekonomiczne), przelewam do garnka dodaje bulion lub wode z wegeta, gdy sie zagotuje dodaje zmiksowana bazylie, ocet, cukier, sol, pieprz i ciut cayenne. Zupa jest gotowa w 5 minut. Smietanke pomijam, bo za nie nie szaleje, zajadam z grzaneczkami serowymi i jestem szczesliwa. Polecam!!!! [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia wloska
Wloska zupa ze swiezych pomidorow
Bottom