Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Wloski koper/fenkul (fennel)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Hanka145" data-source="post: 1608103" data-attributes="member: 2354"><p>Wloski koper/fenkul (fennel)</p><p>Fenkul jest bardzo popularny we Wloszech i innych krajach, chyba za malo w Polsce. Nie tylko jest b. smaczny ale takze i zdrowy. Ma lekko anyzkowy orzezwiajacy smak i jest chrupiacy. Jest duzo przepisow na salatki/surowki z fenkulem, tez jest smaczny pieczony z innymi jarzynami.</p><p>Wlasnie zrobilam surowke wg. tego przepisu (na 4 osoby), zrodlo:</p><p> </p><p>?http://frenchfood.about.com/od/salads/r/ojbeetfennel.htm</p><p></p><p>przepis oryginalny:</p><p>2 zabki czosnku</p><p>1 lyzka soku z cytryny</p><p>1 lyzka czerwonego winnego octu</p><p>2 lyzeczki posiekanej natki pietruszki</p><p>1 lyzeczka musztardy Dijon</p><p>1/4 lyzeczki soli i tylez pieprzu</p><p>1/3 szklanki oliwy </p><p>3 pieczone buraki pokrojone w cwiartki</p><p>2 male pomarancze, czastki porojone</p><p>1 fenkul cienko szatkowany</p><p></p><p>Ja zrobilam mala porcje, nie trzymam sie zbyt proporcji, robie na oko. Uzylam ulubiony bialy ocet firmy Regina, buraczki gotowe z puszki, sa b.dobrej jakosci i oliwe z oliwek extra virgin b. dobrej jakosci (czyt. droga)</p><p>Zamiast pomaranczy mialam mandarynki, czastki pokroilam na polowki i dodalam troszke pokrojonej zielonej cebulki i &quot;natke&quot; fenkulu.</p><p>Smak przeszedl moje oczekiwania. </p><p>Do tego dobre sa grzanki czosnkowe albo z gorgonzola i miodem, moge podac przepis. Jest inny podobny przepis autorstwa Giada De Laurentiis (wnuczki slynnego rezysera filmowego Dino De Laurentiis). Giada jest absolwentka francuskiej akademii cukierniczej, takze szefem kulinarnym. Moge podac przepis na zyczenie.</p><p></p><p>PS. Nalezy zrobic winegret z musztardy, octu i oliwy, doprawic sola i pieprzem, wymieszac z pokrojonymi skladnikami.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Hanka145, post: 1608103, member: 2354"] Wloski koper/fenkul (fennel) Fenkul jest bardzo popularny we Wloszech i innych krajach, chyba za malo w Polsce. Nie tylko jest b. smaczny ale takze i zdrowy. Ma lekko anyzkowy orzezwiajacy smak i jest chrupiacy. Jest duzo przepisow na salatki/surowki z fenkulem, tez jest smaczny pieczony z innymi jarzynami. Wlasnie zrobilam surowke wg. tego przepisu (na 4 osoby), zrodlo: ?http://frenchfood.about.com/od/salads/r/ojbeetfennel.htm przepis oryginalny: 2 zabki czosnku 1 lyzka soku z cytryny 1 lyzka czerwonego winnego octu 2 lyzeczki posiekanej natki pietruszki 1 lyzeczka musztardy Dijon 1/4 lyzeczki soli i tylez pieprzu 1/3 szklanki oliwy 3 pieczone buraki pokrojone w cwiartki 2 male pomarancze, czastki porojone 1 fenkul cienko szatkowany Ja zrobilam mala porcje, nie trzymam sie zbyt proporcji, robie na oko. Uzylam ulubiony bialy ocet firmy Regina, buraczki gotowe z puszki, sa b.dobrej jakosci i oliwe z oliwek extra virgin b. dobrej jakosci (czyt. droga) Zamiast pomaranczy mialam mandarynki, czastki pokroilam na polowki i dodalam troszke pokrojonej zielonej cebulki i "natke" fenkulu. Smak przeszedl moje oczekiwania. Do tego dobre sa grzanki czosnkowe albo z gorgonzola i miodem, moge podac przepis. Jest inny podobny przepis autorstwa Giada De Laurentiis (wnuczki slynnego rezysera filmowego Dino De Laurentiis). Giada jest absolwentka francuskiej akademii cukierniczej, takze szefem kulinarnym. Moge podac przepis na zyczenie. PS. Nalezy zrobic winegret z musztardy, octu i oliwy, doprawic sola i pieprzem, wymieszac z pokrojonymi skladnikami. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Wloski koper/fenkul (fennel)
Top
Bottom