Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia wloska
Wloskie grzanki i sernik na slono
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Hanka145" data-source="post: 1626202" data-attributes="member: 2354"><p>Bruschetta czyli wloskie grzanki:</p><p>wykwintne ale proste przekaski, 6 porcji</p><p>autor: Giada De Laurentiis</p><p>bagietka (pokroic na ukosne kromki ponad 1 cm, 36 szt.)</p><p>1/4 szklanki extra virgin oliwy</p><p>ok. 25 g sera Gorgonzola, pokroic</p><p>mw. 3 lyzki miodu</p><p></p><p>Nagrzac piekarnik na 200 C, na blaszce (mozna wylozyc pergaminem) ulozyc kromki bagietki, posmarowac pedzlem oliwa i zapiec na jasno, ok. 10 min.</p><p>Wyjac blaszke, na grzankach ulozyc plastry sera i zapiec ok. 3 min. Gotowe grzanki polac cienkim strumyczkiem miodu, podawac. Dobre z winem Chardonnay.</p><p>Zrodlo: </p><p><a href="http://www.foodnetwork.com/recipes/giada-de-laurentiis/bruschetta-with-gorgonzola-cheese-and-honey-recipe-1945215" target="_blank">http://www.foodnetwork.com/recipes/giada-d...-recipe-1945215</a></p><p>----------------------------------------------------------------</p><p>Sernik na slono (wloski) 4-6 porcji (mozna robic 2 dni naprzod) + chipsy z pity</p><p>autor: Giada De Laurentiis</p><p></p><p>proporcja na mala tortownice, ok. 12 cm. srednicy</p><p>pol szkl. ricotta i pol szkl. sera homonizowanego</p><p>1/4 szkl. koziego sera</p><p>1 lyzka cukru</p><p>1 jajko</p><p>szczypta koszernej soli</p><p>pol szkl. cienkich paskow czerwonej, pieczonej papryki</p><p></p><p>4 pity (gotowe)</p><p>2 lyzki oliwy</p><p>koszerna sol i pieprz</p><p>1/4 szkl. dzemu morelowego/brzoskwiniowego</p><p>1-2 lyzeczki goracej wody</p><p></p><p>Nagrzac piekarnikna 175 C. Tortownice owinac szczelnie 2 x folia metalowa, aby woda sie nie dostala.</p><p>Zmiksowac w procesorze razem sery pulsujac, dodac cukier, jajko i sol, pulsujac jeszcze krotko. Dodac paski papryki i wymieszac. Wlac mieszanine do formy tortowej, wlozyc ja do glebszej blachy i wlac tyle goracej wody, aby siegala do polowy tortownicy. Piec ok. 45 min. kiedy masa bedzie lekko rumiana i zacznie lekko odstawac od brzegow, ale jeszcze nie calkiem zestalona przy poruszaniu. Wyjac i zostawic na kratce do ochlodzenia na godzine. Nastepnie wstawic do lodowki na najmniej 3 godz. az do 2 dni.</p><p>Czipsy z pity:</p><p>gotowe pity ustawic jedna na drugiej i pokroic na 8 czesci . Blaszke wylozyc folia, wlozyc kawalki pity, pokropic oliwa i posypac sola i pieprzem, recznie wymieszac i zapiec w piekarniku w tej samej temp. 12-15 min. ( ew.mozna jeszcze posypac jakimis ziolami)</p><p>Zimny sernik wyjac z formy, polozyc na talerzu. Dzem rozmieszac w miseczce z goraca woda i polac sernik po wierzchu. Podawac z chrupiacymi czipsami z pity. </p><p>-------------------------------------------------------------</p><p></p><p>Zrodlo: <a href="http://www.foodnetwork.com/recipes/giada-de-laurentiis/red-pepper-cheesecake-recipe-2014438" target="_blank">http://www.foodnetwork.com/recipes/giada-d...-recipe-2014438</a></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Hanka145, post: 1626202, member: 2354"] Bruschetta czyli wloskie grzanki: wykwintne ale proste przekaski, 6 porcji autor: Giada De Laurentiis bagietka (pokroic na ukosne kromki ponad 1 cm, 36 szt.) 1/4 szklanki extra virgin oliwy ok. 25 g sera Gorgonzola, pokroic mw. 3 lyzki miodu Nagrzac piekarnik na 200 C, na blaszce (mozna wylozyc pergaminem) ulozyc kromki bagietki, posmarowac pedzlem oliwa i zapiec na jasno, ok. 10 min. Wyjac blaszke, na grzankach ulozyc plastry sera i zapiec ok. 3 min. Gotowe grzanki polac cienkim strumyczkiem miodu, podawac. Dobre z winem Chardonnay. Zrodlo: [URL="http://www.foodnetwork.com/recipes/giada-de-laurentiis/bruschetta-with-gorgonzola-cheese-and-honey-recipe-1945215"]http://www.foodnetwork.com/recipes/giada-d...-recipe-1945215[/URL] ---------------------------------------------------------------- Sernik na slono (wloski) 4-6 porcji (mozna robic 2 dni naprzod) + chipsy z pity autor: Giada De Laurentiis proporcja na mala tortownice, ok. 12 cm. srednicy pol szkl. ricotta i pol szkl. sera homonizowanego 1/4 szkl. koziego sera 1 lyzka cukru 1 jajko szczypta koszernej soli pol szkl. cienkich paskow czerwonej, pieczonej papryki 4 pity (gotowe) 2 lyzki oliwy koszerna sol i pieprz 1/4 szkl. dzemu morelowego/brzoskwiniowego 1-2 lyzeczki goracej wody Nagrzac piekarnikna 175 C. Tortownice owinac szczelnie 2 x folia metalowa, aby woda sie nie dostala. Zmiksowac w procesorze razem sery pulsujac, dodac cukier, jajko i sol, pulsujac jeszcze krotko. Dodac paski papryki i wymieszac. Wlac mieszanine do formy tortowej, wlozyc ja do glebszej blachy i wlac tyle goracej wody, aby siegala do polowy tortownicy. Piec ok. 45 min. kiedy masa bedzie lekko rumiana i zacznie lekko odstawac od brzegow, ale jeszcze nie calkiem zestalona przy poruszaniu. Wyjac i zostawic na kratce do ochlodzenia na godzine. Nastepnie wstawic do lodowki na najmniej 3 godz. az do 2 dni. Czipsy z pity: gotowe pity ustawic jedna na drugiej i pokroic na 8 czesci . Blaszke wylozyc folia, wlozyc kawalki pity, pokropic oliwa i posypac sola i pieprzem, recznie wymieszac i zapiec w piekarniku w tej samej temp. 12-15 min. ( ew.mozna jeszcze posypac jakimis ziolami) Zimny sernik wyjac z formy, polozyc na talerzu. Dzem rozmieszac w miseczce z goraca woda i polac sernik po wierzchu. Podawac z chrupiacymi czipsami z pity. ------------------------------------------------------------- Zrodlo: [URL="http://www.foodnetwork.com/recipes/giada-de-laurentiis/red-pepper-cheesecake-recipe-2014438"]http://www.foodnetwork.com/recipes/giada-d...-recipe-2014438[/URL] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia wloska
Wloskie grzanki i sernik na slono
Top
Bottom