Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pasty i pasztety
Wołowina Darta
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="jobi" data-source="post: 1621412" data-attributes="member: 708"><p>Świetnie nadaje się jako danie obiadowe lub śniadaniowe, idealne na kanapkę. Nie wysycha, nawet jak poleży kilka dni, jest soczysta i miękka. Dosłownie rozpływa się w ustach.</p><p></p><p>POTRZEBNE SKŁADNIKI</p><p></p><p>1,3 kg wołowiny bez kości extra</p><p>1 łyżeczka soli morskiej</p><p>1 łyżeczka pieprzu</p><p></p><p>1 cebula (pokrojona w talarki)</p><p></p><p>1/2 łyżeczka suszonej papryczki chilli (lub innej ostrej papryczki, można też ją pominąć)</p><p>2 łyżeczki wędzonej papryki</p><p>1/2 szklanki octu jabłkowego</p><p>2 czubate łyżki miodu (może też być cukier trzcinowy)</p><p></p><p>2 szklanki bulionu warzywnego (przygotowany tak jak na zupę)</p><p></p><p>rondel z grubym dnem i pokrywka</p><p></p><p>WYKONANIE</p><p></p><p>W misce wymieszać ocet jabłkowy z miodem. Dodać do tego wędzoną paprykę i suszone chilli i dokładnie wymieszać.</p><p></p><p>Rondel rozgrzać na kuchence. Wołowinę posolić i oprószyć pieprzem z każdej strony. Położyć ją na rozgrzany rondel (bez tłuszczu) i obsmażyć krótko z każdej strony. Wyjąć wołowinę z rondla. Włożyć cebulę i podsmażyć, krótko, tylko tak, aby delikatnie zmiękła. Do rondla wlać wymieszane przyprawy z miodem i octem, doprowadzić do wrzenia i odczekać, aż trochę płynu się zredukuje. To sprawi, że wołowina będzie miała smak słodko-słony z delikatną nutką wędzonego.</p><p></p><p>Następnie włożyć mięso do sosu, dodać 2 szklanki bulionu warzywnego i doprowadzić do wrzenia. Po kilku minutach zmniejszyć ogień na bardzo mały, nakryć rondel pokrywką i dusić przez około 6-8 godzin, aż mięso będzie miękkie, a po wbiciu widelca, będzie się łatwo ?rozchodzić?. Odpowiednie gotowanie jest sekretem udanej wołowiny drapanej. </p><p></p><p>Kiedy mięso jest już miękkie wyjmujemy je z rondla, proszę pamiętać, że sosu nie wylewamy. Bierzemy dwa widelce i ?drapiemy, szarpiemy? kawałek po kawałku, wzdłuż włókien. Następnie poszarpane kawałki wkładamy do pysznego soku. </p><p></p><p>Z tej porcji wychodzi dużo jedzenia. Można je zamrozić lub zawekować.</p><p></p><p></p><p>Przepis z durszlaka</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="jobi, post: 1621412, member: 708"] Świetnie nadaje się jako danie obiadowe lub śniadaniowe, idealne na kanapkę. Nie wysycha, nawet jak poleży kilka dni, jest soczysta i miękka. Dosłownie rozpływa się w ustach. POTRZEBNE SKŁADNIKI 1,3 kg wołowiny bez kości extra 1 łyżeczka soli morskiej 1 łyżeczka pieprzu 1 cebula (pokrojona w talarki) 1/2 łyżeczka suszonej papryczki chilli (lub innej ostrej papryczki, można też ją pominąć) 2 łyżeczki wędzonej papryki 1/2 szklanki octu jabłkowego 2 czubate łyżki miodu (może też być cukier trzcinowy) 2 szklanki bulionu warzywnego (przygotowany tak jak na zupę) rondel z grubym dnem i pokrywka WYKONANIE W misce wymieszać ocet jabłkowy z miodem. Dodać do tego wędzoną paprykę i suszone chilli i dokładnie wymieszać. Rondel rozgrzać na kuchence. Wołowinę posolić i oprószyć pieprzem z każdej strony. Położyć ją na rozgrzany rondel (bez tłuszczu) i obsmażyć krótko z każdej strony. Wyjąć wołowinę z rondla. Włożyć cebulę i podsmażyć, krótko, tylko tak, aby delikatnie zmiękła. Do rondla wlać wymieszane przyprawy z miodem i octem, doprowadzić do wrzenia i odczekać, aż trochę płynu się zredukuje. To sprawi, że wołowina będzie miała smak słodko-słony z delikatną nutką wędzonego. Następnie włożyć mięso do sosu, dodać 2 szklanki bulionu warzywnego i doprowadzić do wrzenia. Po kilku minutach zmniejszyć ogień na bardzo mały, nakryć rondel pokrywką i dusić przez około 6-8 godzin, aż mięso będzie miękkie, a po wbiciu widelca, będzie się łatwo ?rozchodzić?. Odpowiednie gotowanie jest sekretem udanej wołowiny drapanej. Kiedy mięso jest już miękkie wyjmujemy je z rondla, proszę pamiętać, że sosu nie wylewamy. Bierzemy dwa widelce i ?drapiemy, szarpiemy? kawałek po kawałku, wzdłuż włókien. Następnie poszarpane kawałki wkładamy do pysznego soku. Z tej porcji wychodzi dużo jedzenia. Można je zamrozić lub zawekować. Przepis z durszlaka [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pasty i pasztety
Wołowina Darta
Top
Bottom