Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Wołowina duszona na sposób wiedeński*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 807646" data-attributes="member: 10341"><p>Przepis wielokrotnie wypróbowany, zaczerpnięty z miesięcznika &quot;Ty i Ja&quot;, bogaty w przyprawy, bardzo aromatyczny i doskonały na zimowe dni.</p><p></p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>75 dkg - 1 kg mięsa wołowego (zrazówki)</p><p>1/2 kg cebuli</p><p>8 dkg tłuszczu (smalec, margaryna)</p><p>1 ścięta łyżka sproszkowanej słodkiej papryki</p><p>1 łyżeczka majeranku</p><p>1 łyżeczka kminku</p><p>1 ząbek czosnku</p><p>1 filiżanka kwaśnej śmietany</p><p>1 łyżka mąki</p><p>1 łyżka koncentratu pomidorowego</p><p>rosół wołowy ( z kostki)</p><p>sól, pieprz</p><p></p><p>Mięso kroimy w cienkie plastry i lekko pobijamy je drewnianym tłuczkiem (przez folię). Cebulę po obraniu kroimy na cienkie talarki, w rondlu rozpuszczamy tłuszcz i podsmażamy na nim cebulę na lekko rumiany kolor.Na podsmażonej cebuli układamy plastry mięsa, chwilę razem podduszamy, po czym dodajemy paprykę, majeranek, kminek, nieco zmielonego pieprzu, czosnek i soli do smaku. Do rondla nalewamy tyle rosołu, żeby zaledwie przykrył mięso. Dusimy na małym ogniu pod szczelnym przykryciem przez około 80 minut. Po 70 minutach mięso zaprawiamy śmietaną wymieszaną z mąką i koncentratem pomidorowym. Po 10 minutach wołowina na sposób wiedeński dojrzała do podania , najlepiej w towarzystwie makaronu lub ryżu wypieczonego na sypko.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 807646, member: 10341"] Przepis wielokrotnie wypróbowany, zaczerpnięty z miesięcznika "Ty i Ja", bogaty w przyprawy, bardzo aromatyczny i doskonały na zimowe dni. [B]Składniki [/B]75 dkg - 1 kg mięsa wołowego (zrazówki) 1/2 kg cebuli 8 dkg tłuszczu (smalec, margaryna) 1 ścięta łyżka sproszkowanej słodkiej papryki 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka kminku 1 ząbek czosnku 1 filiżanka kwaśnej śmietany 1 łyżka mąki 1 łyżka koncentratu pomidorowego rosół wołowy ( z kostki) sól, pieprz Mięso kroimy w cienkie plastry i lekko pobijamy je drewnianym tłuczkiem (przez folię). Cebulę po obraniu kroimy na cienkie talarki, w rondlu rozpuszczamy tłuszcz i podsmażamy na nim cebulę na lekko rumiany kolor.Na podsmażonej cebuli układamy plastry mięsa, chwilę razem podduszamy, po czym dodajemy paprykę, majeranek, kminek, nieco zmielonego pieprzu, czosnek i soli do smaku. Do rondla nalewamy tyle rosołu, żeby zaledwie przykrył mięso. Dusimy na małym ogniu pod szczelnym przykryciem przez około 80 minut. Po 70 minutach mięso zaprawiamy śmietaną wymieszaną z mąką i koncentratem pomidorowym. Po 10 minutach wołowina na sposób wiedeński dojrzała do podania , najlepiej w towarzystwie makaronu lub ryżu wypieczonego na sypko. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Wołowina duszona na sposób wiedeński*
Top
Bottom