Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Wołowina duszona z pomidorami po chińsku
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Bahus" data-source="post: 60074" data-attributes="member: 49"><p><strong>Wołowina duszona z pomidorami po chińsku</strong> </p><p></p><p>250 g chudej wołowiny, </p><p>4 duże pomidory, </p><p>1 duży ziemniak, </p><p>1 zielony strąk papryki, </p><p>2 ząbki czosnku, </p><p>1 łyżka octu, </p><p>1/2 łyżki cukru, </p><p>1/2 łyżeczki soli, </p><p>1 łyżka maki kukurydzianej, </p><p>szczypta pieprzu, </p><p>olej do smażenia </p><p></p><p>Ziemniak obrać, umyć, pokrajać w bardzo cienkie plasterki i smażyć na patelni w dużej ilości tłuszczu do czasu, aż zbrązowieje. Cebulę i pomidory oczyścić, umyć i pokrajać w ósemki, paprykę umyć, przepołowić, usunąć nasiona, a pozostałość pokrajać w poprzeczne paski grubości ok. 4 cm. Mięso umyć, pokrajać w plasterki grubości 2-3 mm, włożyć do miseczki, posypać połową maki, odrobina soli, cukrem (pół łyżeczki) i pieprzem, polać olejem, wymieszać i odstawić na 15 min. W szklance wymieszać ocet z reszta mąki i cukru, odrobiną soli i wodą (2 łyżki). Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i smażyć 2&#8212;3 min. cebulę i paprykę. Następnie przykryć i dusić, aż staną się miękkie, lecz nierozpływające się. Dodać pomidory i dusić jeszcze 2 min., po czym przełożyć wszystko do miseczki. Na pozostały na patelni tłuszcz włożyć posiekany czosnek i smażyć ok. 30 sek. Włożyć mięso na patelnię i mieszając smażyć je na średnim ogniu, a gdy zacznie mięknąć, dodać warzywa i chwilę smażyć. Następnie masę znajdującą się na patelni rozsunąć na brzegi, a na środek patelni wlać przygotowany w szklance sos. Gdy sos zacznie gęstnieć, wymieszać całość, przykryć i dusić 2 min. Gotową potrawę wyłożyć na półmisek, obłożyć frytkami i podawać.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Bahus, post: 60074, member: 49"] [B]Wołowina duszona z pomidorami po chińsku[/B] 250 g chudej wołowiny, 4 duże pomidory, 1 duży ziemniak, 1 zielony strąk papryki, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka octu, 1/2 łyżki cukru, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżka maki kukurydzianej, szczypta pieprzu, olej do smażenia Ziemniak obrać, umyć, pokrajać w bardzo cienkie plasterki i smażyć na patelni w dużej ilości tłuszczu do czasu, aż zbrązowieje. Cebulę i pomidory oczyścić, umyć i pokrajać w ósemki, paprykę umyć, przepołowić, usunąć nasiona, a pozostałość pokrajać w poprzeczne paski grubości ok. 4 cm. Mięso umyć, pokrajać w plasterki grubości 2-3 mm, włożyć do miseczki, posypać połową maki, odrobina soli, cukrem (pół łyżeczki) i pieprzem, polać olejem, wymieszać i odstawić na 15 min. W szklance wymieszać ocet z reszta mąki i cukru, odrobiną soli i wodą (2 łyżki). Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i smażyć 2—3 min. cebulę i paprykę. Następnie przykryć i dusić, aż staną się miękkie, lecz nierozpływające się. Dodać pomidory i dusić jeszcze 2 min., po czym przełożyć wszystko do miseczki. Na pozostały na patelni tłuszcz włożyć posiekany czosnek i smażyć ok. 30 sek. Włożyć mięso na patelnię i mieszając smażyć je na średnim ogniu, a gdy zacznie mięknąć, dodać warzywa i chwilę smażyć. Następnie masę znajdującą się na patelni rozsunąć na brzegi, a na środek patelni wlać przygotowany w szklance sos. Gdy sos zacznie gęstnieć, wymieszać całość, przykryć i dusić 2 min. Gotową potrawę wyłożyć na półmisek, obłożyć frytkami i podawać. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Wołowina duszona z pomidorami po chińsku
Top
Bottom